Zeleninové fašírky bez mäsa – recept plný bielkovín

fasirky so zemiakmi zdravy recept pre vegetarianovVeľký Piatok, Popolcová Streda a Vianoce sú dňom kedy sa snažíme držať pôst a najmä nekonzumovať žiadne mäsité jedlo. Častokrát dopredu rozmýšľame čo uvariť na tieto dni a preto som sa rozhodla aj ja podeliť sa s vami o jeden “ vegetariánsky “ recept v podobe fašírok.

Fašírky bez mäsa určite potešia aj všetkých mäsožrútov, pretože naozaj chutia výborne.

Na prípravu fazuľových fašírok budeme potrebovať:

2 menšie poháre zaváranej červenej fazule, čo je približne 800 gramov, možno kúpiť fazuľu ak v konzerve v slanom náleve

3 veľké zemiaky

2 vajíčka

2 väčšie mrkvyfasirky so zemiakmi zdravy recept pre vegetarianov

2 strúčiky cesnaku

100 gramov syru eidam ( tehla )

1 menšia cibuľa

na dochutenie:

majoránka, morská soľ, mleté korenie, sladká paprika a vegeta

polohrubá múka – približne 2 PL

na obaľovanie:

strúhanka a sézamové semiačka

olej na vysmážanie

 

Postup na prípravu vegetariánskych fašírok je jednoduchý:

Najskôr si dáme variť zemiaky v šupke. Varíme nie úplne do zmäknutia, ale aby boli skoro uvarené, ani nie príliš surové ani príliš uvarené, proste toľko, aby sa nám dali dobre na strúhaku strúhať.

Očistíme si cibuľku a nakrájame nadrobno. Na panvičku dáme rozohriať olej ( ja som použila miesto oleja maslo, aby bola cibuľka jemná ). Približne 3 minútky smažíme cibuľu a potom pridáme 2 nastrúhané mrkvy a smažíme približne ďalšie 3-4 minútky. Mrkvu strúhame na jemnejšej strane strúhaku.vegetariansky recept

 

Fazuľu z konzervy si zlejeme a necháme odkvapkať. Ak rady doma experimentujete tak ako ja, môžete si fazuľku zavariť samy doma v slanom náleve, alebo si kúpiť z obchodu.

Zmes mrkvy a cibule si dáme do misky, necháme mierne vychladnúť a pridáme odvapkanú fazuľu, ktorú poriadne popučíme. Ja som fazuľu pučila rukou, tak kľudne sa aj vy do toho pusťte, pretože s vidličkou by to bolo nadlho 🙂

fazulove fasirky recept pre vegetarianov

 

Potom pridáme 2 vajíčka, 2 strúčiky prelisovaného cesnaku, nastrúhaný syr eidam,  a dochutíme majoránkou, soľou, sladkou paprikou, vegetou a mletým korením. Korenie používam v takom menšom mlynčeku, kedy korenie je celé – guličky a pri točení vrchnákom sa korenie melie. Volá sa to korenie štyroch chutí. Výhodou takéhoto korenia v celosti je, že dodá lepšiu chuť aj arómu Vášmu jedlu, akokeby ste použili už namleté korenie v tých sáčikoch, ktoré sa dajú bežne kúpiť v obchode.zdravy recept pre vegetariánov

 

Napokon všetko spolu premiešame.

velkonocne fašírky

 

Zemiaky, ktoré sme varili v šupke si ošúpeme a nastrúhame…

recept zdravy fitnes fasirky lacny

 

… a pridáme k fazuľovej zmesi. Podľa potreby zahustíme múkou alebo strúhankou.

fasirky zdravy recept biostrava.zarucene.sk

 

Z cesta vytvarujeme “ hrubšie placky, ktoré obalíme v strúhanke. Ja do strúhanky primiešavam približne za 1 polievkovú lyžicu sézamových semiačok, rukami jemne pomiešam strúhanku a obalím v nich fašírky.

zdrave fasirky

 

Na panvicu si dáme rozpáliť olej a smažíme fašírky z oboch strán.

fasirky bez mäsa zdravy a lacny rychly recept

Podávame so zeleninkou alebo ako ja pečené osolené zemiaky v šupke, biela reďkovka a cherry rajčinky. Prajem dobrú chuť 🙂velkonocne fasirky fotopostup

 

 

Fazuľa obsahuje cca 20g na 100g pomerne kvalitných rastlinných bielkovín. Vysoký obsah aminokyselín, fytosterolov, flavonoidov a glykozidov  zlepšovať náladu naladí na lepší výkon. Glutamín, najrozšírenejšia aminokyselina v tele, bráni stratám svalovej hmoty,pri ťažkom tréningu alebo tréningu na chudnutie pretože pri chudnutí telo trávi svoju vlastnú svalovú hmotu , glutamín vo fazuli tomu zabraňuje. Viac info tu:

ČERVENÁ FAZUĽA PRE ZDRAVIE

 

CESTA K ŠŤASTNÉMU ŽIVOTU

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


× deväť = 81