Článku sú spomenuté výhody sušeného ovocia prečo ho konzumovať a ako vplýva na náš organizmus.
Hlavný dôvod prečo konzumovať takúto stravu je jej nutričná hodnota, ktorá ostane zachovalá. Ak chcete zachovať v ovocí čo najviac vitamínov a minerálov, ktoré obsahuje v normálnom stave, tak je sušenie zrejme najlepší spôsob uskladnenia. Samozrejme chuť ostáva stále výborná, v niektorých prípadoch aj lepšia.
Pozrieť sušené ovocie v obchode
Okrem vitamínov a minerálov je to bohatý zdroj vlákniny , vláknina je dôležitá pretože čistí naše telo , pomáha k tráveniu aj v zimných mesiacoch. Ak zimných mesiacoch prevládajú mäsové jedlá tak na jar sa odporúča jarná očista. Mäso totiž zanáša črevá (ak jeho príliš) a neobsahuje vlákninu. To je častý dôvod rakoviny a podobne zlých chorôb.
Sušené plody záhradky sú dobrá prevencia proti rakovine napríklad sušené datle, figy, hrozienka alebo slivky sú tiež účinné v boji s ochorením srdca, obezitou či cukrovkou
vysoká koncentrácia ovocných cukrov je aj výhoda aj nevýhoda oproti čerstvým plodom. Ak sa snažíme schudnúť, tak to rozhodne neprispeje k schudnutiu. Ale ak budeme sušené ovocie konzumovať rozumnej miere, tak výsledky môžu byť ešte lepšie. Navyše takáto strava je pestrejšia a budeme cítiť lepšie. A práve sacharidy, minerály a vitamíny sú v takto upravenom ovocí až vo štvornásobnej miere.
Nutno podotknúť ohľadom sacharidov, sušené ovocie nie je také veľké zlo ako napríklad biely rafinovaný cukor , čokolády, cukrovinky a podobne pretože obsahuje vlákninu a tá znižuje glykemický index
kompoty a mrazená ovocná strava sa nevyrovnájú sušenému ovociu. Osobne mám radšej kompóty ako mrazenú stravu aj keď mrazený hrášok mi tiež chutí. Zaváraním a mrazením sa vytrácajú minerály a vitamíny a mení chuť. Sušené ovocie zachováva tieto prvky a je bohatým zdrojom týchto látok počas zimných mesiacov.
Druhy ovocia ktoré sa dá sušiť sú naozaj pestré napríklad ananás, banány, goji, brusnice, marhule,slivky,višne,hrozienka,papaya,machovka peruánska – physalis,moruše, melóny, jablká.
cena sušeného ovocia je trošku vyššia, pretože zahŕňa náklady na sušenie oproti normálnemu ovociu. Ak to vezmem z pohľadu, že miesto sladkostí si nakúpim sušené ovocie, tak je cena nízka a navyše som kúpila niečo zdravé.