Sušené slivky sú skvelá ingrediencia pri pečení koláčov a rôznych dobrôt, tiež dodajú energiu pri športe, v škole, či v kancelárii, sú ceneným plodom v ľudovom liečiteľstve.
Pri nákupe sušených sliviek treba kupovať slivky ktoré prešli správnym procesom sušenia a pri ktorom neboli zničené vitamíny a mnohé iné látky . Cena takýchto sliviek je len o trošku vyššia, no vzhľadom na výživovú hodnotu je vlastne nižšia oproti rýchlo sušeným slivkám s konzervantmi.
Správny postup sušenia sliviek
Slivky boli po zbere roztriedené a skontrolované, umyté následne boli sušené a znova umyté, potom odkôskované a dosušené. Preto sú
veľmi chutné a šťavnaté. Bez konzervantov.
Nutričné hodnoty sušených sliviek
Slivky sušené
Energia : 482,5 kJ
Kalórie: 115,32 kcal
Jednotka: 6 kusov = 50 g
Bielkoviny: 1,2 g
Sacharidy: 25,25 g
Tuk: 0,1 g
Vláknina: 4,65 g
Glykemický index: 40
Obsiahnutá vláknina v slivkách pomáha zlepšiť trávenie a zabraňuje zápche.
Prvok bór je významný pri prevencii osteoporózy. Aj keď sa to nezdá, obsahujú sušené slivky len málo cukru, čo je dôležité najmä pre ľudí s nadváhou alebo cukrovkou (nemajú vysoký glykemický index).
Sušené slivky majú tiež pozitívny vplyv na látkovú výmenu, upravujú krvný tlak a zlepšujú pamäť. Toto sušené ovocie by nemali konzumovať ľudia s ochorením obličiek a žlčníka, pretože je zdrojom problematických šťavelanov.
Sušeným ovocím môžeme nahradiť rôzne nezdravé sladkosti. Slivky majú aj pozitívne účinky, pretože obsahujú veľké množstvo vlákniny a tým prečisťujú náš tráviaci systém a brzdí vstrebávanie cholesterolu.