Aké účinky má hrach ?

hrach pre zdravieZelený hrášok mám veľmi rada. V júnových dňoch si na ňom pochutnávam. Okrem toho, že celkom dobre zasýti má pozitívne účinky na ľudský o organizmus.

Hrach je známy už po celé storočia. Najskôr sa pestoval iba z malými bobuľkami, začiatkom prvého tisícročia si ho obľúbili Rimania, no ako nezrelý so zelenými bobuľkami ho začali konzumovať Holanďania. No skutočný pôvod hrachu treba hladať v Číne. Z nej sa rozšíril do Indie, na Blízky východ a do Európy. Okolo roku 8000 pred n.l. ho ľudia  pestovali na Cypruse.

Aké má hrach blahodárne účinky ?

  • Hrach má výrazne omladzujúce účinky , vďaka  jedinečnej kombinácii horčíka a nukleových kyselin.
  • Prečistuje tráviacu sústavu (obsahuje vlákninu ) a má detoxikačné účinky.
  • Dodá množstvo energie a dostatočne zasýti . Je preto vhodný hlavne pre fyzicky pracujúcich ľudí, športovcov – k tomu sa ešte dostaneme.
  • Podporuje správne fungovanie nervovej sústavy a srdca. Hrášok by mali konzumovať pacienti, ktorí majú slabé srdce, chlopňové chyby, kardiomyopatiu (ochorenie srdcového svalu sprevádzané poruchou srdcovej funkcie) alebo ischemickú chorobu srdca , účinne znižuje vysoký cholesterol
  • Má blahodárne účinky na nechty a vlasy ,
  • Ak chceš mať dobrý zrak tak prospieva  pravidelná konzumácia tejto strukoviny .
  • Jediný negatívny účinok tejto zdravej rastliny  je všetkým známe – nadúvanie a plynatosť po jeho zjedení hlavne v podobe uvarenej kaše. Aj to sa dá ale ľahko zmeniť a to použitím vhodného korenia pri jeho príprave.

hrach pre zdravie

Nutričné hodnoty hrachu

V 100g hrachu sa nachádza: 5g bielkovin, 15 g sacharidov a 5 g vlákniny.

Túto potravinu vyhľadávajú najmä športovci práve pre vysoký obsah bielkovín , ktoré sú sice neplnohodnotné, ale v kombinácii s obilninami sa vyskladá kompletná bielkovina. Hrach je veľmi vhodná potrava pre tehotné a dojčiace ženy. Je bohatý aj na kyselinu listovú, ktorá pôsobí preventívne pri vývoji nervovej sústavy plodu.

Vitamíny obsiahnuté v hrachu vitamin B1  vitamín B2 , vitamín B3 , vitamin B6 ,vitamín B9 ,vitamín C.

Minerály obsiahnuté v hrachu: Draslík , Fosfor ,Hořčík ,Sodík ,Vápnik, Zinok, Železo.
Hrach obsahuje až 50 % globulinov (legumin a vicilin).

zeleny hrások pre zdravieHrach a bielkoviny

 

Hrach využívajú hlavne športovci pre obsah bielkovín – pozri si tiež rastliny bohaté na bielkoviny .Je rozdiel v obsahu v bielkovín medzi čerstvým hrachom a skladovaným ktorý kupujem v obchode čerstvý hrach obsahuje 5-6 gramov a skladovaný 20-25 gramov, tiež ho radi konzumujú vegetariáni ktorým dodá veľa energie. Je preto vhodné hrach konzumovať v aktívnej alebo pred aktívnou časťou dňa.

 

Glykemická hodnota hrachu je medzi 30-50 záleží či je uvarený (varením glykemický index stúpa). Sacharidy ktoré obsahuje sú dobrým zdrojom okamžitej energie. Je dobré zjesť hrášok po tréningu , vtedy sa dobre doplní glykogén.

 

 Zaujímalo by Vás:

Červená fazuľa pre zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


2 − = nula