Cibuľa využitie v zdravom jedálničku

Cibuľa sa rozšírila do celého sveta zo západnej Ázie, kde rástla ako planá rastlina. Pre svoje vynikajúce liečivé účinky sa cibuľa dostala i  do záhrad a ľudia ju začali šľachtiť pre svoju potrebu, kde sa neskôr rozšírila do celého sveta.

Cibuľa obsahuje alicín ( látka so silne antibiotickým účinkom v  tele ), množstvo vitamínov a minerálov, kyselinu listovú, vitamíny skupiny B, vitamín C, E, karotény, železo, zinok, síru, fosfor, horčík, draslík, vápnik, sodík, meď, jód, fluór.

Cibuľa sa používa na liečenie chorôb z prechladnutia, angíny a chrípky, posilňuje obranyschopnosť tela, taktiež posilňuje žalúdok a črevá, pomáha udržať zdravú mikroflóru, zlepšuje chuť do jedla a následne aj trávenie potravy, pretože stimuluje produkciu žlče a žalúdočných štiav, pomáha znižovať vysoký krvný tlak, prináša mentálnu sviežosť, zbavuje črevá jedovatých látok, zlepšuje odkašliavanie, uľavuje dýchaniu, posilňuje sliznice žalúdka a čriev, je prevenciou arteriosklerózy, zlepšuje prekrvovanie, znižuje hladiny škodlivého cholesterolu v krvi, podporuje srdcovú činnosť a čistí náš cievny a žilový systém.cibula

Cibuľa pôsobí liečivo na obličky a močové cesty, pretože pomáha liečiť zápalové a infekčné ochorenia, pôsobí ako afrodiziakum – zlepšuje prekrvenie pohlavných orgánov a stimuluje libido. Má  protirakovinové účinky, dôležitá pre naše kosti, má močopudné účinky, upravuje hladinu cukru v krvi pomocou glukokinínov a je vhodná aj pre diabetikov.

Recept na kašeľ – šťava z nakrájanej cibule posypaná s 2 – 3 lyžicami cukru, ktorá po chvíľke pustí šťavu a podáva sa  niekoľkokrát denne 2-4 lyžičky,  alebo si pripravte cibuľový čaj. Uľaví  dýchaniu, zlepší odkašliavanie, pomáha pri zápaloch v nosohltane, horúčke, chrípke a chorobách z nachladnutia.
Vdychovanie výparov z nakrájanej čerstvej cibule je dobré na nádchu a zápalové ochorenia prínosových dutín.

Na bodnutie a uštipnutie hmyzom si na postihnuté miesto čo najskôr dajte plátok čerstvej cibule. Pôsobí to proti nepríjemnému svrbeniu, začervenaniu a opuchu .

Cibuľa pôsobí aj dezinfekčne a antibioticky pri  kožných chorobách, napríklad pleseň alebo bradavice . Na postihnuté miesto sa prikladá kaša z drvenej čerstvej cibule až  na niekoľko hodín, až pokým sa postihnuté miesto úplne nevylieči.  Je to síce podľa starých receptúr, ale myslím si, že zaberie. Avšak pri vonkajšom dlhodobom používaní čerstvej cibule na koži si dajte pozor na alergickú reakciu, ktorú môže cibuľa vyvolať. liečivé ucinky cibule

Cibuľu treba jesť surovú a to do 24 hodín, pretože neskôr rozkrojená cibuľa oxiduje.

Recept na naloženú cibuľku v pohári:  Cibuľu ( pokiaľ je väčšia ) ošúpeme , nakrájame na polkolieska a krátko ju povaríme v troche vody. Scedíme a dôkladne prepláchneme studenou vodou a poukladáme do pohárov. Zalejeme sladkokyslým nálevom ( tak ako na uhorky keď ich zavárame).Poháre zatvoríme a 20 – 30 minút sterilizujeme. Pokiaľ robíme s menšou cibuľkou, tak ju iba očistíme, ale nekrájame.

Koliesko čerstvej cibule sa odporúča užiť ľuďom, ktorí trpia zápachom z úst. Samozrejme, že potom budete cítiť cibuľový zápach, ale kým smrdíte po cibuli, je to znak toho, že sa liečite.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


1 − = nula