Cukor môže byť kryštáľový, vanilínový, práškový a v dnešnej dobe sa môžme tešiť aj obľube hnedého cukru, ktorý je spomedzi všetkých cukrov najzdravší.
Hnedý cukor na rozdiel od bieleho neprechádza rafináciou.
Kým hnedý cukor neprešiel chemickým procesom – rafináciou, biely áno.
Ak ste sa rozhodli žiť zdravšie, nepreháňajte to ani s hnedým cukrom, pretože je to stále cukor a ním aj ostane. Obsahuje však skoro toľko isto kalórií ako biely.
Nechcem tu teraz rozpisovať o účinkoch hnedého cukru, lebo ako vravím cukor je len cukor, ale chcem písať o tom, že keď si zvoliť cukor, tak radšej hnedý.
Hnedý cukor obsahuje vlákninu , vitamíny a minerály , ktoré sa počas spracovania bieleho cukru strácajú, i keď zdravé látky sú úplne zanedbateľné, preto by sme si ho mali dopriať čo najmenej a nevytvárať si na cukor žiaden návyk.
Výhodou hnedého cukru je, že v porovnaní s inými druhmi cukru je ľahšie stráviteľný.
Najlepšou a najzdravšou potravinou je aj tak melasa, obilný slad alebo javorový sirup.
Prírodné sladidlá , na rozdiel od rafinovaného cukru, obsahujú veľa vitamínov a minerálov , ale aj enzýmov, aminokyselín a nenasýtených mastných kyselín .
Druhy hnedého cukru:
Repný
trstinový
Cukor sa líši aj podľa toho, z čoho bol vyrobený. Čiže v obchode si môžme kúpiť hnedý cukor trstinový ale taktiež aj trstinový cukor z repy.
Kvalita hnedého cukru:
Hnedý cukor môže byť vo viacerích farebných odtieňoch. Rozdeľovať sa môže aj štruktúrou kryštálov, čím je však cukor tmavší, tým viac je v ňom prírodných látok, pretože tmavší cukor obsahuje viac sirupovitej látky – melasy , ktorá má v sebe bohaté množstvo stopových prvkov a v bežnej strave by sme ich len ťažko hľadali. Kvalita trstinového cukru sa zväčša označuje ako : “ Raw sugar “ .
Falošný hnedý cukor?
Bohužiaľ aj s tým sa môžme v dnešnej dobe stretnúť. Preto si pozorne čítajte na etiketách balenia cukru zloženie. Biely cukor môže byť iba dofarbený karamelom a mi v presvedčení že je to hnedý cukor a zdravší si ho zakúpime. Nie všetky cukry hnedej farby sú prírodné.
Sladidlá v minulosti
V minulosti, do 17. storočia používali cukor, ktorý bol považovaný za veľmi drahé korenie, no potom začali používať trstinový cukor, ktorý na rozdiel od bieleho cukru, bol viac k dostaniu. Nie každý si cukor kupoval, kvôli tomu, že bol drahý. Preto začali používať ako sladidlo napríklad med, lekvár, ovocie a taktiež miazgu zo stromov. Títo ľudia mali lepšie zdravie,ako mi v dnešnej dobe, keď používame hnedý cukor,ale je určite lepší ako biely.
Výroba trstinového cukru
Trstinový cukor sa vyrába kryštalizáciou trstinovej šťavy. Kryštalizácia je veľmi šetrná a preto si tento cukor dokáže v sebe uchovať všetky minerály a vitamíny.
Využitie hnedého cukru v kuchyni
Hnedý cukor trstinový s príjemnou karamelovou chuťou sa v našej kuchyni používa napríklad na sladenie nápojov, môže sa použiť i na pečenie a výrobu kompótov. Ja si ním sladím ovocný citrusový čaj s rakytníkom. Čaju dodá výbornú chuť, avšak nesladím veľa, stačí mi jedna malá kávová lyžička a čaj je fantastický.
Cena trstinového cukru
Odkedy som aj ja prešla z bieleho cukru na cukor hnedý trstinový, zaoberala som sa taktiež cenou. Veď kto by nechcel nakúpiť tovar výhodne a ešte k tomu aby bol zdravý? Cena trstinového cukru v porovnaní s bielym je o niečo drahšia, pretože je kvalitnejší a za kvalitu sa platí. Nebudem tu teraz písať presnú cenu trstinového cukru, pretože všade je cena iná. Iba orientačne som v jednom nemenovanom obchode kúpila 0,5 kg hnedého trstinového cukru a zaplatila som niečo cez 1 euro. Taktiež som sa stretla s cenou za 1 kg trstinového cukru za 1,25 eur a niekde za takú istú váhu som našla cenu cca 2 eurá.
Skladovanie hnedého cukru
Bohužiaľ hnedý cukor nemá takú dlhú trvácnosť ako cukor biely, pretože pri dlhšom skladovaní tvrdne a schne. Nezabúdajme ho skladovať na suchom a najlepšie tmavom mieste.
Nutričné hodnoty trstinového cukru na 100 g
Kalórie: 380 kcal
Cukry: 98 g
Tuky: 0,0 g
Sodík: 0,028 g
Podobné články:
Dobre. Ďakujem za údaje. Len vás poprosím, opravte si gramatiku. My (všetci) nie je mi (mne). Ďakujem.