Hnedý cukor – kvalita, výroba, sladenie a falošný cukor

hnedý cukor biostravaCukor môže byť kryštáľový, vanilínový, práškový a v dnešnej dobe sa môžme tešiť aj obľube hnedého cukru, ktorý je spomedzi všetkých cukrov najzdravší.

Hnedý cukor na rozdiel od bieleho neprechádza rafináciou.

Kým hnedý cukor neprešiel chemickým procesom – rafináciou, biely áno.

Ak ste sa rozhodli žiť zdravšie, nepreháňajte to ani s hnedým cukrom, pretože je to stále cukor a ním aj ostane. Obsahuje však skoro toľko isto kalórií ako biely.

 

Nechcem tu teraz rozpisovať o účinkoch hnedého cukru, lebo ako vravím cukor je len cukor, ale chcem písať o tom, že keď si zvoliť cukor, tak radšej hnedý.

Hnedý cukor obsahuje vlákninu , vitamíny a minerály , ktoré sa počas spracovania bieleho cukru strácajú, i keď zdravé látky  sú úplne zanedbateľné, preto by sme si ho mali dopriať čo najmenej a nevytvárať si na cukor žiaden návyk.

 

Výhodou hnedého cukru je, že v porovnaní s inými druhmi cukru je ľahšie stráviteľný.

Najlepšou a najzdravšou potravinou je aj tak melasa, obilný slad alebo javorový sirup.

Prírodné sladidlá , na rozdiel od rafinovaného cukru, obsahujú veľa vitamínov a minerálov , ale aj enzýmov, aminokyselín a nenasýtených mastných kyselín .

 

Druhy hnedého cukru:

Repný

trstinový

Cukor sa líši aj podľa toho, z čoho bol vyrobený. Čiže v obchode si môžme kúpiť hnedý cukor trstinový ale taktiež aj trstinový cukor z repy.hnedý cukor biostrava

Kvalita hnedého cukru:

Hnedý cukor môže byť vo viacerích farebných odtieňoch. Rozdeľovať sa môže aj štruktúrou kryštálov, čím je však cukor tmavší, tým viac je v ňom prírodných látok, pretože tmavší cukor obsahuje viac sirupovitej látky – melasy , ktorá má v sebe bohaté množstvo stopových prvkov a v bežnej strave by sme ich len ťažko hľadali. Kvalita trstinového cukru sa zväčša označuje ako :Raw sugar “ .

Falošný hnedý cukor?

Bohužiaľ  aj s tým sa môžme v dnešnej dobe stretnúť. Preto si pozorne čítajte na etiketách balenia cukru zloženie. Biely cukor môže byť iba dofarbený karamelom a mi v presvedčení že je to hnedý cukor a zdravší si ho zakúpime. Nie všetky cukry hnedej farby sú prírodné.

 

 

Sladidlá v minulosti
V minulosti, do 17. storočia používali cukor, ktorý bol považovaný za veľmi drahé korenie, no potom začali používať trstinový cukor, ktorý na rozdiel od bieleho cukru, bol viac k dostaniu. Nie každý si cukor kupoval, kvôli tomu, že bol drahý. Preto začali používať ako sladidlo napríklad med, lekvár, ovocie a taktiež miazgu zo stromov. Títo ľudia mali lepšie zdravie,ako mi v dnešnej dobe, keď používame hnedý cukor,ale je určite lepší ako biely.

Výroba trstinového cukru

Trstinový cukor sa vyrába kryštalizáciou trstinovej šťavy. Kryštalizácia je veľmi šetrná a preto si tento cukor dokáže v sebe uchovať všetky minerály a vitamíny.

 

Využitie hnedého cukru v kuchyniHNEDý CUKOR PRE ZDRAVIE

Hnedý cukor trstinový s príjemnou karamelovou chuťou sa v našej kuchyni používa napríklad na sladenie nápojov, môže sa použiť i na pečenie a výrobu kompótov. Ja si ním sladím ovocný citrusový čaj s rakytníkom. Čaju dodá výbornú chuť, avšak nesladím veľa, stačí mi jedna malá kávová lyžička a čaj je fantastický.

 

Cena trstinového cukru

Odkedy som aj ja prešla z bieleho cukru na cukor hnedý trstinový, zaoberala som sa taktiež cenou. Veď kto by nechcel nakúpiť tovar výhodne a ešte k tomu aby bol zdravý? Cena trstinového cukru v porovnaní s bielym je o niečo drahšia, pretože je kvalitnejší a za kvalitu sa platí. Nebudem tu teraz písať presnú cenu trstinového cukru, pretože všade je cena iná. Iba orientačne som v jednom nemenovanom obchode kúpila 0,5 kg hnedého trstinového cukru a zaplatila som niečo cez 1 euro. Taktiež som sa stretla s cenou za 1 kg trstinového cukru za 1,25 eur a niekde za takú istú váhu som našla cenu cca 2 eurá.

hnedý cukor uskladnenie

Skladovanie hnedého cukru

Bohužiaľ hnedý cukor nemá takú dlhú trvácnosť ako cukor biely, pretože pri dlhšom skladovaní tvrdne a schne. Nezabúdajme ho skladovať na suchom a najlepšie tmavom mieste.

 

Nutričné hodnoty trstinového cukru na 100 g

Kalórie: 380 kcal

Cukry: 98 g

Tuky: 0,0 g

Sodík: 0,028 g

 Podobné články: 

Ktorý cukor je zdravý ? – druhy prírodných sladidiel

Ako biely cukor škodí

Melasa sladidlo s liečivými účinkami

Názor na “Hnedý cukor – kvalita, výroba, sladenie a falošný cukor”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


jeden + 1 =