„Výroba“ javorového sirupu

„Výroba“ javorového sirupu
Hodnotenie článku

V Kanade a na východnom pobreží USA sa javorový sirup používal ako sladidlo, ktoré sa stalo súčasťou každodenného jedálnička a mohol si ho vyrobiť každý sám. Veď kto by odolal takej pochúťke. Dnes sa dá nájsť v obchode s bio potravinami, avšak cenovo je javorový sirup veľmi drahý. Na jeden pohárik sirupu sa spotrebuje najmenej 40 l miazgy .

Na javorový sirup Kaňadania najviac využívajú dva druhy javorov:
1.  javor červený ( Acer rubrum )
2.  javor cukrový ( Acer saccharum Marsh )

 

 

Ako sa robí javorový sirup?

V prvom rade sa na jeho výrobu potrebuje vrták na drevo asi centimetrový ( pol inčový ) na vŕtanie čapov.
Sirup z javora sa zbiera do plastovej fľaše, kýblika alebo inej nádoby.
Po zbere miazgy z javora sa odparuje miazga varením  v pekáči, alebo v kotlíku.
Budeme potrebovať aj teplomer na zaváranie ( musí presahovať bod varu ), plátno, filtre…
Hotový sirup si môžte dať do pohárov alebo fliaš.

 

Postup vŕtania do javora alebo ako vyteká miazga

S vrtákom o priemere 1 cm sa vyhĺbi diera asi 5 až 6 cm. Treba vŕtať dieru trošku so sklonom nahor , aby miazga mohla vytekať dierou smerom nadol .Pozor na piliny, treba miesto troška očistiť pred dodaním „kohútika“ do javora, kadiaľ bude miazga vytekať. Zbytočne však nevŕtajte veľa dier, čím väčší priemer javora, tým viac sa môže vŕtať do neho, no optimálne je jedna až dve diery.

Sirup možno vyrobiť z akéhokoľvek javora, ktorých je viac ako 200 druhov, ale nebude taký kvalitný ako z pravého javora. O to viac miazgy treba na neho spotrebovať. Najlepšie je však tvrdý kanadský, čiže cukrový javor – Acer saccharum. Stromy, ktoré majú menej ako 25 cm priemer, by sa nemali používať na miazgu. Čapovanie miazgy začína  v období mesiaca január a môže trvať až do apríla.

Ako sa zbiera miazga
Kvalitný javorový sirup si vyžaduje aj kvalitné zaobchádzanie. Miazga z javora sa zbiera a odparuje varením  každý deň. Treba to robiť čím najskôr po zozbieraní miazgy, pretože tá rýchlo stratí svoju čerstvosť a zvykne sa kaziť, pokiaľ sa s ňou hneď nepracuje. Môžu ju napadnúť rôzne baktérie a plesne, ktoré sa však varením zničia.  Nepredstavujú zdravotné riziko, ale znižujú kvalitu javorového sirupu .Čerpať miazgu sa dá , pokým sa iba púčiky nalievajú.

Varenie javorového sirupu

Najlepšie je sirup z javora variť vonku, kde para môže voľne odchádzať.  Ak použijete hrniec či panvicu s väčšou plochou, skôr sa vám aj odparí voda z miazgy. Ak miazga začne pretekať, pridajte pár kvapiek oleja, masla či iný tuk. Pena pri odparovaní sa dáva dole ako zo slepačej polievky – lyžičkou.

Hotový sirup dávame, ako už bolo spomenuté, najlepšie do fliaš či pohárov, ja určite preferujem sklenné poháre, ktoré sa musia poriadne zavrieť. Riedky sirup môže skôr skysnúť. Ak je zas naopak príliš hustý, začnú sa tvoriť cukrové kryštáliky a tiež sa môže začať kaziť, preto je najlepšie prevariť ho ešte raz a dať penu dole. Uchováva sa v chladničke. 

Poradcovia na výživu radia, aby sme z nášho jedálnička vylúčili  biely cukor, pretože ako  je nutrične takmer bezcenný. Obsahuje iba sacharózu, a preto by sa mal nahradiť prírodným cukrom, ktorý obsahuje vitamíny, minerály a stopové prvky. Reč je napríklad o mede, trstinovom cukre alebo sirup z javora.
Viac info o rôznych typoch sladidiel, ktoré sú pre nás zdravšie ako cukor: tu
Javorový sirup obsahuje:
minerálne látky
vitamín B
glukózu
fruktózu
vápnik 
železo 
sacharózu
organické kyseliny
aminokyseliny
Kvalita javorového sirupu podľa písmen:
Z hľadiska kvality sa javorový sirup označuje písmenami A, B, C, D.
A – najlepšia kvalita, vhodný na priame jedenie.
B a D –  tie sa veľmi nepredávajú, pričom D je označenie pre najhoršiu kvalitu
C – slúži na bežné použitie.
Ďalšie označenie z hľadiska kvality:
medium – typ C 
jantár – typu D
Bio javorový sirup
Bio javorový sirup má najlepšiu kvalitu, pretože výrobcovia nepoužívajú do neho formaldehyd sa nepoužíva, neošetrujú chemicky stromy  a rastú v neznečistenej pôde, pričom pravý sirup vyrobený z javora neobsahuje žiadny pridaný cukor či kukuričný sirup. Má konzistenciu podobnú oleju.
Do tých nepravých sirupov sa pridáva cukor, glukózový alebo kukuričného sirup, taktiež aj rôzne farbivá a arómy, aby vypadali ako tie pravé
Využitie v kuchyni:
svetlý jemný javorový sirup sa používa na osladenie ovocia, rôznych dezertov, či mliečnych výrobkov. Tmavý javorový sirup sa používa zase na pečenie.
75 g javorového sirupu dokáže nahradiť 100 g obyčajného cukru, preto má aj vyššiu sladivosť.
Čerstvá miazga zo stromu obsahuje 97 % vody a  3 % cukru
Javorová šťava obsahuje cukor – 60 % tvorený sacharózou a zvyšné sú  cukry, ktoré vznikajú pôsobením enzýmov zo škrobov, minerálne a aromatické látky a organické kyseliny.
Javorový sirup si môžete zakúpiť tu:
Nutričné hodnoty javorového sirupu na 1 polievkovú lyžicu, t.j.cca 21 g
Energia: 52 kcal
Bielkoviny: 0,0 g
Cukor: 13,4 g
Tuk: 0,04 g
Vláknina 0,0 g

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


jeden × = 4