Jahody obsahujú vysoké množstvo vitamínov A , B , C , E ,minerálnych látok – draslíka , fluóru, horčíka, kobaltu, síry, vápnika, fosforu, bóru,organické kyseliny, enzýmy ,sú vynikajúcou prevenciou, zlepšujú pleť a pre malý pomer cukru s vysokým podielom vlákniny sú skvelým pomocníkom pri chudnutí. Navyše výrazne zvyšujú sexuálny apetít u mužov aj žien.
Vedeli ste, že jahody zo všetkého ovocia majú najväčší antioxidačný účinok? Je to tak a vedeli to už aj naše staré mamy. Jahody zlepšujú látkovú výmenu a pomáhajú prečisťovať črevá. Taktiež pôsobí pri srdcových a pečeňových chorobách, artróze, dne a reumatizme. Sú až z 90 % tvorené z vody .
Pre vysoký podiel kyseliny salicylovej, čo obsahuje aj aspirín, sa odporúčajú 3 – 4 denné kúry pri prechladnutí. Vysoký podiel železa obsiahnutý v jahodách je pre ľudí, ktorí trpia chudokrvnosťou.
Pomáhajú aj pri liečbe obličkových problémov, ochorení pečene, ciev, srdca, bojujú proti rakovine, reumatizmu, zvyšujú produkciu moču, podporujú vylučovanie kyseliny močovej, chránia náš zrak, podporujú regeneráciu slizníc, pomáhajú vyživovať mozog a nervy, pomáhajú pri chronickej hepatitíde a cirhóze. Jesť jahody by mali hlavne ľudia, ktorí prekonali infarkt myokardu, aj tí čo majú angínu pektoris alebo ischemickú chorobu dolných končatín.
Čo sa týka pleti, jahody pre svoj vysoký obsah mangánu hydratujú pokožku a zmierňujú príznaky ekzému, postarajú sa o zdravý vzhľad pokožky, bielia pehy a škvrny na koži. Sú tiež výživovým doplnkom pre naše vlasy.
Jahody by nemali konzumovať ľudia trpiaci alergiou na acylpyrín, s alergiou, kedy sa prejavuje žihľavka a ľudia s črevnými ochoreniami , pretože zrniečka v jahodách dráždia črevá.
Aký je rozdiel medzi mrazenými a sterilizovanými jahodami?
Mrazené jahody sú v dnešnej dobe veľmi obľúbené, pretože ich stačí iba vytiahnuť z mrazničky a takmer chutia ako čerstvé. Nemajú síce toľko vitamínov ako za čerstva, ale určite sú zdravšie ako sterilizované jahody. Džemy a kompóty si uchovávajú tamer všetky živiny okrem vitamínu C, ale obsahujú veľké množstvo cukru.
Tipy pre zdravší a krajší život s jahodami:
Ak ste sa spálili na slniečku, rozkrojte jahodu napoly a rezom si potierajte spálené podráždené miesto.
Na pleť aby vyzerala stále mlado a zdravo pomôže maska z medu, rozdrvených jahôd a smotany.
Máte popraskané žilky? Tak potom stačí zmiešať za hrsť nasekaných jahodových listov spolu s s dvoma lyžicami bieleho jogurtu a touto zmesou si každý deň potierajte popraskané žilky.
Na bielšie zúbky postačí, ak si na dve až štyri minúty nanesiete na zuby kefkou zmes podrvených jahôd a necháte pôsobiť. Keďže obsahujú veľa kyselín, nezabudnite si ich nakoniec umyť fluoridovou pastou.
Koktejl z jahôd pripravíte rozmixovaním jahôd s pomarančovou šťavou, prípadne džúsom alebo nízkotučným mliekom.
Recept na výbornú jahodovú penu.
Potrebujeme: 400 g čerstvých jahôd, 500 ml smotany na šľahanie 150 g práškového cukru, pol citróna. Jahody prelisujeme , pridáme väčšinu cukru a šťavu z citróna . Smotanu so zvyškom cukru vyšľaháme a zľahka vmiešame do nej jahodovú kašu . Podávame do vysokých pohárov a dáme zachladiť do chladničky. Ozdoba: napríklad piškóty .