Kiwi patrí medzi exotické ovocie, ktoré pôvodom pochádza z Číny, kde sa postupne začal pestovať aj na Novom Zélande a tam dostal pomenovanie podľa národného vtáka kiwi. Teraz je rozšírený a známy po celom svete ako lacné ale zdravé exotické ovocie.
Konzumácia kiwi
Kiwi sa môže jesť, tak, že si ho jednoducho šupku olúpete a zjete, alebo si kiwi ešte v šupke prekrojíte napoly a môžete jesť lyžičkou, šupka nie je zdravotne závadná a dá sa po umytí konzumovať.
Čo obsahuje kiwi
Toto tropické ovocie obsahuje veľa vitamínú C (približne 45 kcal na 100 g), kyselinu askorbovú, bielkoviny, tuky, sacharidy ( 12 g na 100 g kiwi ), vlákninu, vitamíny a minerály ( horčík, vápnik , železo, draslík, fosfor a iné ), no pokiaľ je kiwi dostatočne zrelé. Neskôr stráca veľa cenných vitamínov, luteín a zeaxantín zo skupiny karotenoidov i beta – karotén.
V jednom grame kivi je obsiahnutý až 1mg vitamínu C ( jeden plod stačí na odporúčanú dennú dávku vitamínu C ) .Obsahuje horčík, draslík, vitamín E, B1 , B2, A, D.
Energetická hodnota kiwi na 100 g:
Energia: 250 kJ
Vláknina: 2,7 g
Cukor: 6,75 g
Účinky kiwi:
Kivi podporuje látkovú výmenu, posilňuje imunitu, prispieva k spevneniu žíl, zlepšuje zrak, schopnosť koncentrácie, ukludňuje nervy, stimuluje srdcový sval , podporuje rast kostí, pomáha znížiť zrážanlivosť krvi a redukuje hladinu tukov v krvi.
Pre letné dni plné osvieženia
V letných mesiacoch je kiwi vhodné i pre športovcov, ktorým dodá sacharidy ale i pre nešportovcov, ktorých kiwi príjemne osvieži.
Pozor na alergikov
Kiwi obsahuje enzým aktinidín , preto nie je vhodný pre alergikov.Ten pôsobí na vstrebateľnosť mäsa ale je tiež alergén. Osoby s ochorením obličiek a žlčníka by nemali kivi konzumovať ( kivi obsahuje vyššie množstvo šťavelanov )
Kde využiť kiwi?
Odporúča sa použiť ho do ovocných dezertov, kompótov, džúsov, marmelád, na ozdobovanie i na sušenie. Neodporúča sa dávať ho do dezertov s obsahom mliečnych výrobkov pre obsah zmäkčovacieho enzýmu v kiwi. Používa sa i pri príprave mäsa, ktoré ho dokáže zmäkčiť.
Nákup kiwi
najprv je kivi trvdé, nedozreté , no postupne mäkne podobne ako avokádo. Tvrdé kivi môžeme nechať v teple dozrieť . Kiwi je citlivé na dotyk, preto ho príliš nestláčame, inak sa začne rýchlo kaziť. Kiwi pri teplote okolo 1 stupňa Celzia vydrží cca 5 týždňov.
Druhy kiwi:
Klasické kiwi – má oválny tvar , hnedú chlpatú šupku ,
Zlaté kiwi ( medové , gold kiwi ) – šupka je menej chlpatá a vyzerá ako vajce. Treba s ním zaobchádzať jemno, pretože je citlivé. Je sladšie a jemnejšie. Z hľadiska vitamínov má toto zlaté kiwi narozdiel od klasického viac vitamínu C a E.
Červené kiwi ( kivi z Hongyang ) Dužina je zeleno žltej farby s červenou dužinou okolo bieleho stredu .
Pestovanie kiwi
Vypestovať kivi nie je tak náročné a dá sa vypestovať aj u nás. V čase vegetácie ho treba prihnojovať a zálievať. Netrpia hubovitými chorobami, ani žiadnymi škodcami. Plody kiwi vydržia až do prvých mrazov . Darí sa najmä minikiwi , teda Aktinídi význačnej ( Actinidia arguta ) i jej odrodám.
Pestovanie vonku
Ak pestujeme kiwi vonku, treba dbať na to, aby mal oporu pri južnej, juhozápadnej alebo juhovýchodnej stene.
Možno ho pestovať aj ako vinič na priamom slniečku v záhrade.
Pre dvojdomú kiwi sa odporúča kúpiť si v škôlkach rastliny samčie aj samičie, inak by kivi neplodili.