Potraviny ktoré môžem jesť pri celiakii

kukuricaZachovať zdravé prostredie v tráviacom systéme je preto pre celiatikov velmi dôležité.K tomu patrí aj správny výber potravín ktoré sú vhodné pre celoživotnú diétu.

Tu je hlavný článok o celiakií jej príznakoch a čo to vlastne celiakia je.

Tu je výpis potravín ktoré ktoré pomôžu každému skvalitniť gurmánsku stránku života a minimalizovať tak nepríjemnosti spojené s nutnosťou držať bezlepkovú diétu

zemiaky vídame na tanieri pomerne často a sú nutrične veľmi bohaté obsahujú veľa stopových prvkov horčík, vápnik, zinok, železo, fosfor, chróm, sodík, fluór, meď,draslík, sodík.

kukurica
Kukuricka cenný zdroj energie pre ludí alergických na lepok

kukurica kto by ju nepoznal vysoký obsah vitamínov skupiny B najmä tiamín . Tu je článok o pozitívnych vlastnostiach kukurice napríklad ako pomáha voči stresu

Pohánka  môže byť cenným zdrojom diétnych bielkovín pre osoby citlivé na lepok.vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín.Obsahuje tiež zdraviu prospešnú vlákninu.

Proso je prirodzene bezlepkové. Bez obáv ho môžete do svojho stravovacieho jedálnička zaradiť napríklad múku z prosa,kašu z prosa.

Ryža je hlavnou potravinou polovice svetovej populácie, pre ktorú nie je len zdrojom energie ani ludia s alergiou na lepok sa jej nemusia strániť.Najkvalitnejšií druh ryže je považovaná Basmati

Z tukov je vhodné uprednostňovať tuky rastlinného pôvodu – rastlinné tuky a oleje
mlieko a mliečne výrobky všetky druhy mäsa

sója a strukoviny napríklad fazuľa je veľmi výživná, tiež menej známy cícer je vhodný pre celiakov a diabetikov, pretože udržiava hladinu cukru v krvi nízku. Ako na lepšie trávenie strukovín sa možeš dozvedieť tu.

rp_inky-jablka-300x225.jpg

zelenina a ovocie netreba ani zvlášť predstavovať , vychutnajte si pestrú stravu, možete skúsiť sušené ovocie (ak práve vaše oblubené ovocie práve nedozrieva)

 

Vlašské orechy sú bohaté na bielkoviny , vitamíny , omega 3 mastné kyseliny , stopové minerály, lecitín a oleje. Tu sa môžeš dozvedieť celú radu cenných informácií o orechoch
Korenie , okrem pálivej papriky a feferóniek
kupované múčniky, pečivo , sušienky apod iba tie , ktoré sú označené ako bezlepkové
Vhodným doplnkom stravy pre celiatikov môžu byť zelené potraviny napríklad riasa Chlorella alebo všeliek zelený jačmeň.

 

Mohlo by Vás zaujímať:

Pšeno – bezlepková potravina pre zdravie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


− 5 = dve