Džemy, marmelády a rôsoly môžeme variť po celý rok. V každom ročnom období máme veľkú paletu ovocia na výber.V obchodoch nájdeme rôzne druhy džemov a marmelád. Ale určite tam nenájdeme napr.:višňový džem so slivovicou,jahodový džem zo zázvorom, jahodový džem s rebarborou a mnohé iné.
Zapojte do prípravy džemu aj deti…
Mnoho ľudí je názoru, že s prípravou džemu je len veľa trápenia. No nemusí to byť tak. Pri varení džemu či marmelády môže byť aj veľa zábavy. Predstavte si očká vašich detí, keď sa budú chváliť svojim starým rodičom, aký boli šikovný a ako veľmi vám boli nápomocný. Nie je nikde napísané, že džem musíte variť sami. Zapojte do toho aj deti.
Rôzne druhy marmelád a džemov alebo aké ovocie môžeme použiť
Džemy môžme pripraviť z hocičoho. Z rajčín, z mrkvy, z bazy, so šípiek,z ananásu či z tekvice.
Každé ovocie má svoju sezónu.Ovocie zbierané počas hlavnej sezóny nepotrebuje žiadnu energiu na vyhrievanie skleníkov.Je prirodzene zdravšie, aromatickejšie a sladšie.
Do džemov a marmelád používame iba zrelé a nepoškodené ovocie. Vyhneme sa tak tomu,že sa nám do marmelád a džemov nedostanú plesne a hnilobné baktérie.Poháre pred zaváraním vždy sterilizujeme.
Na jar môžme na prípravu džemov a marmelád použiť:jahody,bazu čiernu, púpavu, rebarboru,
Cez leto môžme využiť: čerešne, višne ,melón,
Na jeseň: dule, hrušky, jablká,
Cez zimu môžme použiť: pomaranče, citróny,
Skladovanie zaváranín:
Zaváraniny by sme mali skladovať na chladnom,tmavom a suchom mieste.
Otvorené poháre so zaváraninou vždy odložíme do chladničky a rýchlo spotrebujeme.
ŽELÍROVACIE PRÍPRAVKY
Na prípravu džemov a marmelád sa používajú rôzne želírovacie prípravky a želírovací cukor. Vždy si prečítame návod na prípravu, pretože každý má uvedené iné množstvo ovocia či cukru.
Želírovací cukor obsahuje okrem cukru aj kyselinu citrónovú a pektín ako želírovací prípravok. Niektoré obsahujú aj kyselinu sorbovú. Na trhu nájdeme aj diétny želírovací cukor, ktorý obsahuje ovocný cukor a je preto vhodný aj pre diabetikov.
Ak potrebujeme z vrecúška želírovacieho cukru menšie množstvo, najprv si ho celý vysypeme do misy a premiešame, aby sa pektín rovnomerne rozdelil. Potom odvážime potrebné množstvo a zvyšok vrátime do vrecka.
Želírovacie prípravky obsahujú pektíny, ovocné kyseliny a hroznový cukor. Do týchto prípravkov sa musí pridať cukor.
Na podporu želírovania môžme pridať aj trochu citrónovej šťavy.
Ak radi experimentujete, tak tu mám pre vás pár receptov na džemy, marmelády, rôsoly a želé.
HRUŠKOVÉ ŽELÉ
SUROVINY:900g hrušiek, šťava z 1 citróna, 5 klinčekov, 1 Gelfix 1:1,950g kryštálového cukru
POSTUP: Hrušky očistíme a rozmixujeme. Dáme ich do hrnca a pridáme šťavu z citróna a klinčeky. Gelfix zmiešame s 2 lyžicami odváženého cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Naplníme poháre, uzatvoríme a otočíme hore dnom asi na 5 minút.
(s klasickým viečkom poháre neotáčame).
DŽEM Z BAZY ČIERNEJ
SUROVINY:1,5 kg plodov bazy čiernej, 500 g kryštálového cukru, šťava z 1 citróna, želírovací prípravok
POSTUP: Plody umyjeme a dáme do väčšieho hrnca variť. Keď sú plody mäkké, odstavíme hrniec z platne a necháme mierne vychladnúť. Rozmixujeme, ak chceme s kúskami plodov, nemusíme mixovať. Rozmixované dáme znova na oheň a pridáme cukor, šťavu z citróna a želirovací prípravok. Privedieme do varu a asi 5 minút varíme. Naplníme poháre, uzatvoríme ich a prevrátime na 5 minút.
ANANÁSOVO-JAHODOVÝ DŽEM
SUROVINY: 700g jahôd, 300g čerstvého ananásu, 500 g želírovacieho cukru 2:1, 2-3 ks kandizovaného zázvoru,2 vetvičky mäty.
POSTUP: Jahody, ananás a zázvor pokrájame na kocky. Rozmixujeme 2/3 jahôd, primiešame ostatné suroviny, pridáme želirovací cukor a dáme chladiť na 1-2 hodiny. Všetko ovocie (aj pokrájané) varíme za stáleho miešania 7-9 minút. Vyberieme mätu a naplníme poháre.
ŠÍPKOVO-JABLKOVÝ DŽEM
SUROVINY:1 kg šípok,1 kg jabĺk, 500 g kryštálového cukru
POSTUP: Šípky umyjeme, zbavíme stopiek, rozkrojíme ich a vyberieme semienka a chĺpky. Šípky dáme do hrnca, podlejeme vodou a varíme do mäkka. Uvarené pomelieme na mäsovom mlynčeku. Očistené jablká nakrájame na plátky, dáme do hrnca, prilejeme trochu vody a necháme variť. Keď zmäknú, rozpučíme ich a do hrnca pridáme pomleté šípky a cukor. Za stáleho miešania varíme 5-8 minút. Naplníme poháre, uzavrieme a pri 80 °C sterilizujeme asi 20 minút.
POMARANČOVÉ ŽELÉ
SUROVINY: 750 ml pomarančovej šťavy, 1 kg kryštálového cukru, 1 Gelfix 1:1
POSTUP: Pomaranče vytlačíme a v šťave necháme aj dreň. Želirovací prášok zmiešame s 2 PL cukru a dáme do šťavy, ktorú za stáleho miešania privedieme do varu. Pridáme zvyšok cukru, stále miešame a opäť privedieme do varu. Varíme 3 minúty a odstavíme z ohňa. Naplníme poháre, uzavrieme a otočíme hore dnom na 5 minút.
JAHODOVO-HROZNOVÝ DŽEM
SUROVINY: 750g jahôd, 250g bieleho hrozna, štipka mletého koriandra,1 kg želírovacieho cukru.
POSTUP: Ovocie uvaríme a rozmixujeme. Zmiešame s koriandrom a dáme variť. Pridáme želírovací cukor a privedieme k varu. Varíme 4 minúty. Naplníme poháre, uzatvoríme a otočíme na 5 minút hore dnom.
JAHODOVÝ DŽEM S REBARBOROU
PARADAJKOVÝ DŽEM
MRKVOVÝ DŽEM
TEKVICOVÝ DŽEM
RÍBEZĽOVÉ ŽELÉ S ROZMARÍNOM
VIŠŇOVÝ DŽEM SO SLIVOVICOU
JAHODOVO-KÁVOVÝ DŽEM
PÚPAVOVÝ ROSOL
MELÓNOVÁ MARMELÁDA S ČOKOLÁDOU
MANDARÍNKOVÁ MARMELÁDA
SUROVINY:1 kg mandarínok,800g cukru,šťava z 2 citrónov
POSTUP:Mandarínky vložíme do dostatočného množstva vody a 10 minút varíme. Vodu zlejeme a necháme mandarínky vychladnúť a utrieme do sucha. Rozpolíme ich a odstránime jadierka.