Najlepší džem je domáci. Vyskúšajte nasledujúce recepty

ako pripravit dzem domaciPodľa mňa je najlepší doma pripravený džem, alebo marmeláda. Veď vlastnoručne vyrobené chutí vždy najlepšie. Tieto džemy a marmelády obsahujú veľa lásky, zábavy, úsilia, trápenia, ale hlavne vieme, čo sme do nich dali. 

Džemy, marmelády a rôsoly môžeme variť po celý rok. V každom ročnom období máme veľkú paletu ovocia na výber.V obchodoch nájdeme rôzne druhy džemov a marmelád.  Ale určite tam nenájdeme napr.:višňový džem so slivovicou,jahodový džem zo zázvorom, jahodový džem s rebarborou a mnohé iné.

Zapojte do prípravy džemu aj deti…

Mnoho ľudí je názoru, že s prípravou džemu je len veľa trápenia. No nemusí to byť tak. Pri varení džemu či marmelády môže byť aj veľa zábavy. Predstavte si očká vašich detí, keď sa budú chváliť svojim starým rodičom, aký boli šikovný a ako veľmi vám boli nápomocný. Nie je nikde napísané, že džem musíte variť sami. Zapojte do toho aj deti.

Rôzne druhy marmelád a džemov alebo aké ovocie môžeme použiť

 

Džemy môžme pripraviť z hocičoho. Z rajčín, z mrkvy, z bazy, so šípiek,z ananásu či z tekvice.

Každé ovocie má svoju sezónu.Ovocie zbierané počas hlavnej sezóny nepotrebuje žiadnu energiu na vyhrievanie skleníkov.Je prirodzene zdravšie, aromatickejšie a sladšie.

Do džemov a marmelád používame iba zrelé a nepoškodené ovocie. Vyhneme sa tak tomu,že sa nám do marmelád a džemov nedostanú plesne a hnilobné baktérie.Poháre pred zaváraním vždy sterilizujeme.

Na jar môžme na prípravu džemov a marmelád použiť:jahody,bazu čiernu, púpavu, rebarboru, ríbezle,…..

Cez leto môžme využiť: čerešne, višne ,melón,marhule, mirabelky, broskyne, nektarinky, maliny, egreše, černice, rajčiny, slivky,tekvica,…

Na jeseň: dule, hrušky, jablká, brusnice, čučoriedky, šípky, figy,…

Cez zimu môžme použiť: pomaranče, citróny,mandarinky, mango, limetky, ananás,..

 

ako pripravit dzem domaci

Skladovanie zaváranín:

Zaváraniny by sme mali skladovať na chladnom,tmavom a suchom mieste.

Otvorené poháre so zaváraninou vždy odložíme do chladničky a rýchlo spotrebujeme.

ŽELÍROVACIE PRÍPRAVKY

Na prípravu džemov a marmelád sa používajú rôzne želírovacie prípravky a želírovací cukor. Vždy si prečítame návod na prípravu, pretože každý má uvedené iné množstvo ovocia či cukru.

Želírovací cukor obsahuje okrem cukru aj kyselinu citrónovú a pektín ako želírovací prípravok. Niektoré obsahujú aj kyselinu sorbovú. Na trhu nájdeme aj diétny želírovací cukor, ktorý obsahuje ovocný cukor a je preto vhodný aj pre diabetikov.

Ak potrebujeme z vrecúška želírovacieho cukru menšie množstvo, najprv si ho celý vysypeme do misy a premiešame, aby sa pektín rovnomerne rozdelil. Potom odvážime potrebné množstvo a zvyšok vrátime do vrecka.

Želírovacie prípravky obsahujú pektíny, ovocné kyseliny a hroznový cukor. Do týchto prípravkov sa musí pridať cukor.

Na podporu želírovania môžme pridať aj trochu citrónovej šťavy.

 Ak radi experimentujete, tak tu mám pre vás pár receptov na džemy, marmelády, rôsoly a želé.

 

HRUŠKOVÉ ŽELÉ

 

SUROVINY:900g hrušiek, šťava z 1 citróna, 5 klinčekov, 1 Gelfix 1:1,950g kryštálového cukru

POSTUP: Hrušky očistíme a rozmixujeme. Dáme ich do hrnca a pridáme šťavu z citróna a  klinčeky. Gelfix zmiešame s 2 lyžicami odváženého cukru a pridáme k ovociu. Za stáleho miešania asi 1 minútu povaríme. Pridáme zvyšok cukru a privedieme do varu. Za stáleho miešania varíme asi 5 minút. Naplníme poháre, uzatvoríme a otočíme hore dnom asi na 5 minút.

(s klasickým viečkom poháre neotáčame).

 

DŽEM Z BAZY ČIERNEJ

 SUROVINY:1,5 kg plodov bazy čiernej, 500 g kryštálového cukru, šťava z 1 citróna, želírovací prípravok

POSTUP: Plody umyjeme a dáme do väčšieho hrnca variť. Keď sú plody mäkké, odstavíme hrniec z platne a necháme mierne vychladnúť. Rozmixujeme, ak chceme s kúskami plodov, nemusíme mixovať. Rozmixované dáme znova na oheň a pridáme cukor, šťavu z citróna a želirovací prípravok. Privedieme do varu a asi 5 minút varíme. Naplníme poháre, uzatvoríme ich a prevrátime na 5 minút.

 

ANANÁSOVO-JAHODOVÝ DŽEM

SUROVINY: 700g jahôd, 300g čerstvého ananásu, 500 g želírovacieho cukru 2:1, 2-3 ks kandizovaného zázvoru,2 vetvičky mäty.

POSTUP: Jahody, ananás a zázvor pokrájame na kocky. Rozmixujeme 2/3 jahôd, primiešame ostatné suroviny, pridáme želirovací cukor a dáme chladiť na 1-2 hodiny. Všetko ovocie (aj pokrájané) varíme za stáleho miešania 7-9 minút. Vyberieme mätu a naplníme poháre.

ŠÍPKOVO-JABLKOVÝ DŽEM

SUROVINY:1 kg šípok,1 kg jabĺk, 500 g kryštálového cukru

POSTUP: Šípky umyjeme, zbavíme stopiek, rozkrojíme ich a vyberieme semienka a chĺpky. Šípky dáme do hrnca, podlejeme vodou a varíme do mäkka. Uvarené pomelieme na mäsovom mlynčeku. Očistené jablká nakrájame na plátky, dáme do hrnca, prilejeme trochu vody a necháme variť. Keď zmäknú, rozpučíme ich a do hrnca pridáme pomleté šípky a cukor. Za stáleho miešania varíme 5-8 minút. Naplníme poháre, uzavrieme a pri 80 °C sterilizujeme asi 20 minút.

 

POMARANČOVÉ ŽELÉ

SUROVINY: 750 ml pomarančovej šťavy, 1 kg kryštálového cukru, 1 Gelfix 1:1

POSTUP: Pomaranče vytlačíme a v šťave necháme aj dreň. Želirovací prášok zmiešame s 2 PL cukru a dáme do šťavy, ktorú za stáleho miešania privedieme do varu. Pridáme zvyšok cukru, stále miešame a opäť privedieme do varu. Varíme 3 minúty a odstavíme z ohňa. Naplníme poháre, uzavrieme a otočíme hore dnom na 5 minút.

 

JAHODOVO-HROZNOVÝ DŽEM

SUROVINY: 750g jahôd, 250g bieleho hrozna, štipka mletého koriandra,1 kg želírovacieho cukru.

POSTUP: Ovocie uvaríme a rozmixujeme. Zmiešame s koriandrom a dáme variť. Pridáme želírovací cukor a privedieme k varu. Varíme 4 minúty. Naplníme poháre, uzatvoríme a otočíme na 5 minút hore dnom.

 

JAHODOVÝ DŽEM S REBARBOROU

SUROVINY: 500g jahôd, 500g rebarbory, 1 celý vanilkový struk, 500g želírovacieho cukru 2:1
POSTUPJahody rozmixujeme, rebarboru olúpeme a nakrájame na malé kúsky. Dáme do hrnca, pridáme dreň z vanilkového lusku a želírovací cukor. Privedieme do varu a asi 4 minúty povaríme. Naplníme poháre.
(Namiesto vanilkového lusku môžme použiť aj 1 ks celej škorice.)
 vyroba domaceho dzemu

PARADAJKOVÝ DŽEM

 

SUROVINY: 1 kg paradajok, 500g kryštálového cukru, šťavu a kôru z 1 citróna, 1 vanilkový struk, rum
POSTUPParadajky očistíme a nakrájame na menšie kúsky a dáme do hrnca. Zasypeme cukrom, pridáme nadrobno nasekanú vanilku a kôru z citróna. Premiešame, prikryjeme a necháme 2 hodiny stáť. Pridáme citrónovú šťavu a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Naplníme poháre, na vrch nalejeme 1-2 PL rumu a uzavrieme. Zabalíme do deky a necháme vychladnúť.

MRKVOVÝ DŽEM

SUROVINY1 kg mrkvy, 500g kryštálového cukru, 6 ks klinčekov, 4 citróny, 1 želírovací prípravok.
POSTUPMrkvu ošúpeme a postrúhame, citróny nakrájame na malé kocky aj so šupou. Mrkvu dáme do hrnca, podlejeme trochou vody a dusíme do mäkka. Pridáme citróny a spolu varíme 40 minút. Tesne pred koncom pridáme klinčeky a želírovací prípravok zmiešaný s cukrom. Stíšime oheň a miešame, kým džem nemá rôsolovitú konzistenciu. Odstavíme, naplníme  poháre, uzavrieme a na 5 minút dáme hore dnom.

TEKVICOVÝ DŽEM

SUROVINY: 3 kg tekvice, 3 kg kryštálového cukru, 3 pomaranče, 3 citróny, 3 ks klinčekov, 1 ks celej škorice.
POSTUPTekvice ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Z pomarančov a citrónov vytlačíme šťavu a postrúhame kôru. Do väčšieho hrnca nasypeme cukor s klinčekmi, podlejeme vodou, dochutíme  škoricou a za stáleho miešania varíme do rozpustenia cukru. Pridáme tekvicu, šťavu a kôru z pomarančov a citrónov. Stíšime plameň a miešame, kým sa tekvica rozvarí. Rozmixujeme a dáme znovu na oheň. Varíme,kým nemáme rôsolovitý džem.Plníme poháre.

RÍBEZĽOVÉ ŽELÉ S ROZMARÍNOM

SUROVINY:1 l ríbezľovej šťavy,1 gelfix 1:1,1, 15 kg cukru, 2 vetvičky rozmarínu.
POSTUPDo hrnca dáme šťavu a pridáme gelfix zmiešaný s 2 PL cukru. Za stáleho miešania povaríme asi 1 minútu. Pridáme zvyšný cukor, rozmarín a privedieme do varu. Varíme asi 5 minút. Vyberieme rozmarín, naplníme poháre, uzavrieme a 5 minút necháme prevrátené hore dnom.

VIŠŇOVÝ DŽEM SO SLIVOVICOU

SUROVINY900 g odkôskovaných višní, 40 ml slivovice,1 vanilkový cukor,1 želirovací cukor 2:1
POSTUPVišne rozmixujeme, vložíme do väčšieho hrnca, pridáme slivovicu, vanilkový cukor a želírovací cukor. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme 5 minút. Naplníme poháre a obrátime hore dnom na 5 minút.

JAHODOVO-KÁVOVÝ DŽEM

SUROVINY:1,5 kg jahôd, šťava z 2 citrónov, 5 PL zrniek kávy, 500g želírovacieho cukru 3:1
POSTUP:Jahody umyjeme a očistíme. Polovicu jahôd zmixujeme s citrónovou šťavou, druhú nadrobno nakrájame. Kávové zrná dáme do filtračného vrecúška a uzatvoríme kovovými sponkami. Jahodové pyré a nakrájané jahody dáme do hrnca a primiešame želírovací cukor. Zamiešame a vložíme do hrnca vrecúško s kávou a necháme aspoň 3 hodiny odstáť.
Zmes uvedieme do varu za stáleho miešania varíme asi 4 minúty. Odstavíme z ohňa a vrecko s kávou vyberieme. Naplníme poháre.

PÚPAVOVÝ ROSOL

SUROVINY3 hrste púpavových kvetov, šťava z 1 citróna, 500g želírovacieho cukru 2:1
POSTUPPúpavu umyjeme a necháme odkvapkať. Okvetné lístky otrháme, vložíme do misy, zmiešame so 750 ml vody a necháme asi 12 hodín odstáť.
Púpavový nálev precedíme cez jemné sitko. Nálev zmiešame s citrónovou šťavou a želírovacím cukrom a 4 minúty povaríme. Naplníme do malých pohárov.

MELÓNOVÁ MARMELÁDA S ČOKOLÁDOU

POSTUP:1,8 kg červeného melóna, 4 PL limetkovej šťavy, 250ml pomarančovej šťavy, 200g čučoriedok, 50g horkej čokolády, 500g želírovacieho cukru 3:1
SUROVINY:Melón olúpeme, odvážime 900g dužiny, pokrájame na kúsky a rozmixujeme. Pridáme pomarančovú a limetkovú šťavu a krátko ešte zmixujeme. Prepasírujeme cez sito, aby sa nám tan nedostali zrnká.
Do hrnca dáme melónové pyré a čučoriedky a zmiešame so želírovacím cukrom. Za stáleho miešania uvedieme do varu. Varíme asi 4 minúty  a odstavíme z ohňa. Primiešame postrúhanú čokoládu. Naplníme poháre.

MANDARÍNKOVÁ MARMELÁDA

SUROVINY:1 kg mandarínok,800g cukru,šťava z 2 citrónov

POSTUP:Mandarínky vložíme do dostatočného množstva vody a 10 minút varíme. Vodu zlejeme a necháme mandarínky vychladnúť a utrieme do sucha. Rozpolíme ich a odstránime jadierka.

Dáme do hrnca, trochu popučíme a pridáme cukor. Prikryjeme a uvedieme do varu. Odstavíme z ohňa a asi 12 hodín necháme stáť.
Mandarínky varíme v sirupe pri miernej teplote asi 40 minút. Potom zmixujeme  a pridáme citrónovú šťavu a povaríme 5-10 minút. Naplníme poháre.
Želám veľa šťastia pri varení.
článok napísala: Kristínka T. 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


päť − = 2