Reďkovka – zdravie pre pečeň

Reďkovka – zdravá a chutná zeleninka, ktorá má veľmi pozitívne účinky na naše zdravie.
Silice, ktoré sa nachádzajú v reďkovkách majú antibiotické účinky a blahodarný vplyv na funkciu pečene. Má močopudný účinok, pomáha proti bolesti hlavy, únave, posilňuje imunitu.


Obsahuje vysoký obsah vitamínu C, vitamíny skupiny B a E, draslík, kyselinu listovú, vápnik, horčík, železo, fosfor, síru a meď . Navyše neobsahuje veľa kalórií, preto sa odporúča aj pri diéte. Sú rôzne druhy odrôd reďkoviek, ale k tým najznámejším, aspoň teda pre mňa patrí bez pochyby červená a čierna reďkovka, ktorá je zo všetkých druhov najzdravšia.

Čierna reďkovka je z hľadiska účinných látok najsilnejšia.  Pomáha pri zápche, nadúvaní, nespavosti, bolestiach hlavy, problémoch so žlčníkom. Pre svoje silné účinky sa čierna reďkovka neodporúča ľuďom, ktorí trpia žalúdočnými alebo dvanástnikovými vredmi, zväčšenou štítnou žľazou alebo osoby, ktoré trpia hnačkami. Obsahuje vitamín E, B1, B2, B6 a beta – karotén . Doporučuje sa najmä pri očistných kúrach. Má antibakteriálne a protiplesňové účinky. Lieči zápaly obličiek , močového mechúra a močových ciest , pomáha pri ťažkostiach s močením.

Biela reďkovka vďaka vláknine podporuje činnosť čriev, hubí črevné baktérie a plesne. Sú prevenciou žlčníkových a obličkových kameňov, znižuje cholesterol, chráni bunky pred voľnými radikálmi a posilňuje nervy, príjemne osviežuje dych a uľahčuje trávenie . Tak ako každá reďkovka, tak aj biela obsahuje horčičné silice, vitamín C, B, E, vápnik, železo , draslík, horčík, meď, fosfor, síru. Podporuje pečeň, je vhodná pri zápchach a bolestiach hlavy. Môže dorastať až do 35 cm. Pred konzumovaním sa doporučuje reďkovku ošúpať. Dá sa pripraviť aj teplou formou, vtedy ju netreba  čistiť, ale dôkladne prepláchnuť. No nie každý má rád “ teplú “ reďkovku.

Červená reďkovka pomáha pri zápche, uvoľňuje hlieny pri kašli, pôsobí na ochorenie žlčníka, žalúdka i priedušiek, pomáha znižovať cholesterol.

Ak trpíte nespavosťou, bolesťami hlavy, siahnite po šťave z reďkovky. Zmiešajte si ju spolu s medom. Šťava z reďkovky sa odporúča aj pri liečbe kašľa a bronchitídy , podporuje tvorbu žlče a rozpúšťa žlčové kamienky.Myslím si, že konzumovanie tejto zeleninky nie je vôbec na škodu. V obchode nestojí veľa peňazí a pokojne si ju môžte aj sami dopestovať vo vašich záhradkách. Čo sa týka uskladňovania, je dobré ju mať na tmavom, suchom a chladnom mieste. Chladnička sa veľmi nedoporučuje, pretože tam vydrží cca 8 – 10 dní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


7 − = šesť