Seitan – výroba seitanu a recepty z neho

seitanSeitan -pšeničný lepok, cenná rastlinná bielkovina, je ľahko stráviteľný a veľmi výživný. Samozrejme iba s výnimkou osôb na lepok alergických. Ako sa vyrába a čo obsahuje si môžete prečítať v nasledujúcom článku.

Glutén čiže lepok, ktorý je obsiahnutý v potravinách s múkou v kombinácii so škrobom vedia narobiť “ šarapatu “ so zdravými črevami, kedy môžu vzniknúť alergie a podobne. Seitan, ktorý je zbavený škrobov, je veľmi dobre stráviteľný a stal sa skvelým pokrmom pre všetkých vegetariánov, ako aj nevegetariánov  a vyznávačov zdravého životného štýlu.

Kde sa dá zohnať seitan?

Seitan dostanete kúpiť už ako hotový polotovar v obchodoch so zdravou výživou. Avšak seitan si môžete aj ľahko pripraviť u vás doma. Budete na jeho prípravu potrebovať: múku a vodu.

1 kilogram hladkej alebo polohrubej múky sa zmieša s pol litrom vody a posoľte. Cesto poriadne vypracujte a prikryte ho utierkou. Približne hodinu je potrebné cesto nechať odpočívať.

Po tejto hodine nastáva: vymývanie škrobu. Nejde o nič zložité. Cesto si dáte do misky, zalejete vodou a opatrným hnetením vyplavujeme škroby.

Vodu postupne vymieňame, cesta začne postupne ubúdať, a môže sa nám rozpadať, no ak ste ho predtým dobre vypracovali, bude sa vám o to lepšie vymývať škrob.

Pokým nám nezostane voda pri vyplavovaní čistá, potým opakujeme vymývanie škrobu. Mala by nám zostať žltkastá „mozkovitá“ hmota – čistý pšeničný lepok, ktorý následne upravujeme už podľa svojej fantázie, receptu…

Seitan môžete kľudne položiť do chladničky, kde vydrží až niekoľko dní, alebo ho môžete sterilizovať. Toto bol taký najzákladnejší recept na výrobu seitanu, no určite sa stretnete s viacerími spôsobmi, ako si seitan pripraviť doma.

Seitan môžete pripraviť podobne ako sójové mäso, tofu, pripraviť z neho chutnú polievku, vhodný aj do omáčky, gulášu, varenie, smaženie, pečenie a podobne. Možností je veľa.

seitan

Seitan na spôsob Číny

Seitan si nakrájame na menšie rezance.

Na panvicu si dáme rozohriať trocha oleja a pridáme nakrájané šampiňóny, papriku, pór, mrkvu. Dochutíme soľou, korením, či špeciálnym korením na Čínu a smažíme.

Keď je zeleninka usmažená, seitan, ktorý sme si pokrájali na rezance pridáme k zelenine, troška ešte povaríme ( do bodu varu ) a zalejeme zriedenou sójovou omáčkou s maizenou a krátko povaríme. Podávame s ryžou alebo so zemiakmi. Prajem dobrú chuť 🙂

 

Guláš zo seitanu a zemiakov

Guláš zo seitanu je podobný príprave klasického guláša, iba miesto mäsa použijeme seitan.
Budeme potrebovať: seitan, cibuľa, zemiaky, sladká a pálivá paprika, bobkový list, nové korenie, rasca, zeleninový bujón, hladká múka, majorán
Postup na prípravu gulášu:
Cibuľku si nakrájame na jemno a vo väčšom hrnci osmažíme do zlata. Potom pridáme seitan nakrájaný na kocky a orestujeme. Keď cibuľka  začne hnednúť, pridáme očistené zemiaky pokrájané na kocky. Zemiakov dáme približne dvojnásobok ako sme použili seitanu. Poriadne premiešame, a na miernom ohni dochutíme paprikou, majoránom, soľou a ostatnými ingredienciami a poprášime trochou múky.

Keď sa sa začne múka prichytávať ku dnu hrnca,  zalejeme všetko horúcou vodou tak, aby siahala aspoň pár centimetrov a dochutíme zeleninovým bujónom. Varíme podľa potreby, kým nebudú zemiaky uvarené.

Prajem dobrú chuť 🙂

MUSLI TYČINKY V OBCHODOCH

BIOPOTRAVINY

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


+ päť = 9