Ovos ako aj jeho význam bol známy už v 1. storočí n.l., kedy spisovateľ Pínius zaznamenal, že germánske kmene jedia ovsenú kašu. Bojovníci hovorili, že ovsená kaša je pokrmom bohov a varili ju pred bojovým ťažením. Starí Rimania si máčali ovos vo víne, víno vypili a ovos dávali koňom. Nečudo, že si ovos tak obľúbili,pretože je veľmi výživný, obsahuje vysoký obsah kvalitného tuku, vitamínov a ľahko rozpustnej vlákniny.
Ovos siaty je jednoročná obilnina. Plodom je obilka. Zbierajú sa zelené nezrelé obilky od júna do júla.
Ovos pomáha stabilizovať krvný cukor, preto je vhodný aj pre diabetikov.
Blahodárne pôsobí na naše nervy, ako aj na srdiečko, tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy, znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi a pôsobí aj pri niektorých chorobách srdca.
Ovos taktiež posiľňuje, dodáva sily, vitality a je skvelým pokrmom pri rekonvalescencii.
Vďaka obsahu vlákniny pomáha ovos pri zápche a teda napomáha aj správnemu tráveniu a funkcii hrubého čreva.
Konzumácia ovosa siateho pomáha aj pri nespavosti, či nechutenstvu do jedla.
Ovos je vhodný pre deti, dospievajúcich, chorých ale taktiež výborná a zdravá potravina, ktorá dodáva silu športovcom.
Čo obsahuje ovos:
Ovos vo všeobecnosti obsahuje:
vysoký obsah bielkovín
sacharidy
saponíny
škrob
alkaloid avenín
vanilinglykosid
pektín, karotén a kyselina kremičitá.
vláknina
vitamín B a E
minerálne látky
Ovsená múka je vhodná na prípravu lievancov a palaciniek, na zahustenie polievok a omáčok…Ovsená múka nájde svoje využitie aj v kozmetickom priemysle, používa sa ako súčasť pleťové masky či ako peeling.
Rodičia malých bábätiek používajú pre svoje detičky ovsené otruby, ktoré pomáhajú deťom pri problémoch s ekzémom.
Ovsené vločky sa zas výborne hodia do polievok, na prípravu kaší, do lievancov, placiek, do slaného či sladkého pečiva, ako aj do müsli … Pred použitím sa môžu opražiť, získajú tak lákavú chuť a vôňu.
Čaj z ovsa siateho
Na čaj z ovsa siateho budeme potrebovať: 1 lyžica roztlačených plodov, ¼ l vody. Krátko povaríme a necháme 15 minút lúhovať. Čaj sa pije vlažný 3 šálky denne.
Skvelý recept na palacinky z ovsených vločiek
Ovsené vločky si namočíme približne na 2 hodiny do vody ( možno ich nechať namočené aj po dlhšiu dobu ) a po odmočení uvaríme ovsenú kašu, do ktorej pridáme nastrúhané jablká, med, hrozienka a polohrubú múku. Taktiež môžete použiť nakrájané marhule či iné ovocie, chutný je aj kokos. Smažíme na rozohriatom oleji.
Dobrú chuť 🙂