Recept je veľmi ľahký, nenáročný na prípravu a je rýchlo pripravený. Cenovo ho považujem za lacný, najmä ak zeleninku máte z vlastnej záhradky. Je vhodný aj pre tích, ktorí nemajú rady mäso, alebo sa mu snažia vyhýbať. Jedlo si môžete pripraviť aj ako zdravý obed, či večeru, ktorá Vás príjemne zasýti.
Recept, ktorý možno považovať aj za vegetariánsky, je skvelou pochúťkou. Navyše rajčiny obsahujú lykopén, ktorý chráni srdce – je to veľmi silný antioxidant, ktorý sa vyskytuje v šupkách zrelých paradajok. Pomáha odstranovať voľné radikály.
Recept na jednu porciu:
Na prípravu receptu som použila syr Gouda 45 %, ktorý je vynikajúci a zdravý. Na jednu porciu postačí 10 dkg. Pani predavačky boli tak úžasné, že mi najemno nakrájali syr na plátky. Nechcela som syr použiť v celku ( nenakrájaný ) ale všetky plátky syra Gouda som si spojila a prerezala som ich po šírke na polovičku.
Ďalej budeme potrebovať približne 5 cherry rajčín, pár listov šalátu, troška strúhanky a polohrubej múky, jedno vajíčko, soľ, korenie štyroch chutí ( postačí aj klasické čierne mleté korenie ), olivový olej.
Dressing:
1 väčšia polievková lyžica bieleho jogurtu
1 kávová lyžička obyčajnej horčice
1 kávová lyžička kečupu
korenie
soľ
mletá sladká paprika.
Postup na prípravu receptu:
Ako som už spomínala, postup je veľmi jednoduchý a príprava receptu Vám zaberie najviac 10 minút.
Listy šalátu si opláchneme pod studenou vodou, necháme odkvapkať a uložíme na tanier. Cherry rajčinky si umyjeme taktiež pod tečúcou vodou, prerežeme pozdĺžne na polku a položíme na šalát.
Do jedného taniera si rozbijeme 1 vajíčko, pridáme približne 2 polievkové lyžice polohrubej múky, jemne osolíme, môžeme pridať pár kvapiek mlieka a poriadne premiešame.
Do ďalšieho taniera si dáme troška strúhanky potrebnej na obaľovanie.
Syr Gouda, ktorý som už v úvode spomínala, že som všetky jemne nakrájané plátky spojila a prerezala na polovicu, som následne po šírke opatrne obalila aby zostal vcelku. Najskôr v zmesi múka + vajíčko a potom strúhanka. Nič zložité, obaľujeme ako pri klasických rezňoch.
Na panvicu som si dala rozohriať troška olivového oleja ( tento druh čo používam môžem použiť aj na vysmážanie, no kľudne môžete použiť iný olej alebo dokonca aj maslo ). Po rozohriatí sprudka opečieme obalené syry Gouda a naservírujeme na tanier.
Dressing som tentokrát pripravila bez cesnaku, pretože nie všetci si môžu cesnak dovoliť už len kvôli jeho pôvabnej vône, najmä ak ste v práci a tak som si spravila dressing bez cesnaku. Všetky potrebné ingrediencie potrebné na dressing som poriadne vymiešala a mohlo sa ísť degustovať 🙂
A teraz troška teórie 🙂
Ako sa vyrába syr Gouda: Syr Gouda je vyrábaný z kravského mlieka pridaním syridla sa mlieko vyzráža a lisuje sa do foriem. Následne sa obmýva v soľných kúpeľov a zreje približne 3-7 mesiacov. Zväčša obsahuje 45% tuku v sušine. Mladý syr má pevné svetložlté cesto, posiate malými nepravidelnými vzduchovými bublinami a občas aj veľkými dierami. Ako syr dozrieva, jeho kôra hrubne a cesto tmavne a tvrdne, najmä na okrajoch. Príchuť dozrieva a dáva syru oveľa robustnejšiu chuť. Zrelý syr chutí slano s lahodnou ovocnou príchuťou a sladkým zakončením. Syr, ktorý zreje viac ako dva roky má silnú príchuť karameliek.
Aj napriek tomu, že syr obsahuje väčšie množstvo tuku, má veľký vplyv pre naše zdravie, pretože obsahuje veľké množstvo vitamínov a a kalcium.
Hlávkový šalát pre zdravie:
– dôležitý pre tvorbu kostí
– správnu krvnú zrážanlivosť
– dodáva pocit sýtosti
– môžme ho považovať za mierne sedatívum, pretože navodzuje spánok, vzbudzuje chuť k jedlu a dodáva telu dôležité minerály. Viac info tu: ŠALÁT PRE LEPŠIE TRÁVENIE A ZASPÁVANIE
Dobrú chuť 🙂
ZÁKLADNÉ CVIKY NA PRSIA PRE MUŽOV I ŽENY
NEKTÁRINKY ZLEPŠUJÚ PERISTALTIKU ČRIEV