Višne pre pokojný spánok, horúčku i paradentózu

Višne sú nielen zdravým ovocím, ale navyše aj príjemne chutia. Ich skvelá kyselkavá chuť nás v lete príjemne osvieži a dodá telu potrebné vitamíny. Navyše vďaka melatonínu, ktorý višne obsahujú, sa nám bude lepšie spať….

Účinky višní:

Višne pomáhajú s vylučovaním kyseliny močovej (priaznivo ovplyvňujú liečbu dny). Doporučujú sa ľuďom so srdcovou arytmiou, s poruchami štítnej žľazy, pôsobia protizápalovo, pomáhajú pri zápche a šťava z višní stimuluje imunitný systém, znižujú horúčku, posilňujú kapilár, sú zdravé pre naše kosti a zuby, pre správnu funkciu nervov, podporujú krvotvorbu a dýchanie buniek, pomáha pri vylučovaní vody z tela.

Bojuje proti parodontóze a artritíde,  znižuje krvný tlak, nadváhu, pomáha pri chudokrvnosti, podporuje zdravý vývoj pokožky.

Višňové stopky sú výrazne močopudné, pomáhajú pri močovom piesku a opuchoch.

Višne obsahujú:

jód

draslík

vápnik

80 % vody

vitamín C

vitamín E

vitamín B

karotén

železo

horčík

fosfor

zinok

triesloviny

minerálne látky

melatonín potrebný pre pokojný spánok

 

Pestovanie višní:

Plané višne pochádzajúce z Malej Ázie sú menej náročné na pestovanie ako klasické domáce višne. Tak ako višne, aj  čerešňe i jahody zaraďujeme medzi prvé letné ovocie v záhradke, avšak višne dozrievajú v mesiaci jún – júl.

Potrebujú vhodnú pôdu s kompostom či kravským hnojom i vápno.

Stromčeky sa vysádzajú na záhradu  na jeseň alebo na jar. V jari nezabudnite na orezanie stromčeka a zálievku. Tam, kde sa darí marhuliam, darí sa i višniam.
Využitie višní:

Višne sú najlepšie čerstvé z hľadiska vitamínov i chuti. No môžu sa sušiť podobne aj ako hrozienka.

Z višní sa môžu urobiť rôzne kompótiky, džemy, marmelády, malinovky, šťavy, do koláčov a iné.

Uskladňovanie višní:

Najlepšie je uchovávať višne na suchom, chladnom a tmavom mieste, alebo v chladničke, kde musíme dávať pozor, aby sme ich nedali napríklad medzi syr, či iné aromatické potraviny, pretože potom preberajú ich pach.

 

Nutričné hodnoty čerstvej 1 višne cca 6 g:

Energia: 209 kJ

Tuk: 4,4 g

Bielkoviny:0,8 g

Sacharidy: 12,6 g

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


deväť × 4 =