Granátové jablko – elixír mladosti + recept na sirup

Granátové jablko rastie na menšom strome  granátovníka obyčajného, niekedy tiež marhaník granátový. Meria cca 2 až 3 metre . Pestuje sa predovšetkým v Stredomorí, v Chorvátsku, Taliansku…
Pod tvrdou šupkou  sú malé šťavnaté guľôčky, na jeden plod až okolo 600 zrniečok sladkokyslej chuti plných zdravia.granátové jablko antioxidanty vitamínyGranátové jablko obsahuje:80 % vodysodík,
draslík
vitamín B1 , B2, B3,  B9, A, E
meď
železo
vitamín C
draslík
vláknina
fosfor
vápnik
granatové jablko1kyselina citrónová, jablčná
chlór
mangán
flavonoidy
kremík
taníny
zinok
magnézium
aminokyseliny
Využitie granátového jablka:

 

Ako jesť granátové jablko

Granátové jablko si rozrežeme na štyri diely a zrniečka sa vylúpnu, skonzumujú alebo si nimi ozdobíme ovocný, pudingový, či zmrzlinový pohár. Môžme ich pridať i do torty, k rybe, grilovanému mäsku, k hydine a iné….

Z listov sa pripravuje čaj, zo šupky alebo kôry sa získava prírodné farbivo.

Granátové jablko aj v kozmetike

Granátové jablko hydratuje, tonizuje a vyživuje pokožku. Výťažky z neho môžme nájsť v olejoch, krémoch a prípravkoch do kúpeľa a nazýva sa tiež elixírom mladosti.

Účinky granátového jablka:

pôsobí antioxidačne

bráni usadzovaniu škodlivých voľných radikálov v tele
vyrovnáva kyslé prostredie v žalúdku pre lepšie trávenie
reguluje krvný tlak
prispieva k správnej funkcii obličiek
znižuje riziko vzniku rakoviny, zlého cholesterolu
podporuje imunitu
pôsobí ako prevencia kardiovaskulárnych chorôb
sú účinné pri dne, zvýšenej hladine kyseliny močovej viac info v článku: Kyselina močová
zlepšuje a stimuluje krvný obeh
pôsobí protizápalovo
bráni kôrnateniu tepien
podporuje činnosť nervovej sústavy
hydratuje a vyživuje pokožku

 

Výber  a nákup granátového jablka

Ako správne vybrať zrelé granátové jablko?

Zrelé granátové jablko vyberáme podľa hladkej, pevnej a nepoškodenej šupky. Zrniečka z granátového jablka sa musia takmer rozplývať na jazyku.

Uskladňovanie granátového jablka:

Granátové jablko sa najľahšie s pomedzi všetkých ovocí uskladňuje. Na chladnom a tmavom mieste vydrží až šesť mesiacov.

Nutričná hodnota granátového jablka:

Energia: 248 kJ

Bielkoviny: 1,3 g
Tuky: 0,2 g
Sacharidy: 11,8 g

 

Sirup z granátového jablka:

Do šťavy z granátových jabĺk pridáme sladidlo a potom ju povaríme. Hotový sirup sa pije zriedený vodou alebo sa používa ako ochucovadlo do ovocných šalátov. Dá sa skladovať na dlhší čas, až pár mesiacov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


2 + = sedem