Najradšej majú paradajky i v Španielsku a Taliansku , kde si ihneď získali čestné miesto a dodnes tam tvorí základ stravy.Španielsko je veľmi významným pestovateľom a distribútorom rajčín do našich obchodov.
Lykopén z rajčín chráni srdce je to veľmi silný antioxidant, ktorý sa vyskytuje v šupkách zrelých paradajok. Pomáha odstranovať voľné radikály.
Pôsobí proti rakovine. Ak skonzumuješ túto zeleninu každý deň, máš tak nízku šancu, že ochorieš na rakovinu prostaty, pľúc a žalúdka.
Lykopén je schopný vyčistiť z krv od škodlivých tukov síce čistejnie sa neprejaví hneď za deň ale trvá par týždňov 6-10 týždňov. Tiež znižuje cholesterol
Tiež má ochranné účinky na kožu , ktorá býva často poškodená silným slnečným žiarením.
Chudnutie s rajčinami
Odborníci na výživu , zistili , že rajčinky sú viac než len obyčajnú surovinou do šalátov či omáčok.Okrem ostatných blahodárnych účinkov pomáhajú redukovať telesnú hmotnosť a sú vynikajúce do diét ktoré sú zamerané na zdravie ľudského tela napríklad rôzne očistné kúry. Vyvážený podiel vlákniny a vysoký obsah vody zamedzuje pocitu hladu , hydratuje organizmus a povzbudzuje látkovú premenu a rozpúšťa tuk.Zlepšujú trávenie a sú vhodné na naštartovanie metabolizmu , spomalený metabolizmus je najčastejším dôvodom priberania.

Ma nízky glykemický index iba 10 napríklad ryža má 50-60 a stále je vhodná do diéty ak sú povolené sacharidy. Ak skonzumujeme potraviny s vyšším glykemickým indexom a dám si k ním rajčiny tak znížim glykemický index potravín ako celok. Existuje taká mala fintička ak zjem niečo nezdravé sladké a zajem to s rajčinami tak toľko nepriberiem.
Ďalšie účinky rajčín
Paradajky tiež obsahujú salicyláty, ktoré zamädzujú vzniku srdcovo – cievnych ochorení.
Majú tiež diuretické účinky vyplavujú škodliviny z tela preč
Treba si dať pozor nezrelé zelené rajčiny môžu spôsobiť otravu organizmu
Nutričné hodnoty paradajok:
Čerstvé paradajky obsahujú veľké množstvo vody (takmer 90% hmotnosti) a malé množstvo tukov 0.4 gramu na 100 gramov, no tiež málo bielkovín 1 gram a sacharidov 3 gramy. Kalorická hodnota rajčín je (20 kcal/100 g) je to jeden z najnižších kalorických pomerov z pomedzi rastlinnej stravy.
Vitamíny A B3, B5, B6, C, E, K Obsahujú v biotín ( vitamínu B 7 ) podporuje krvotvorbu a blahodarne pôsobí pokožku , vlasy i nechty . Významný je aj na obsah vitamínov skupiny , Cečko je dobré na silnú imunitu a udržjú zdravé srdce ) a B 3 niacín je dobrý na sústredenosť a regeneráciu nervovej sústavy.V strava ktorá záhrňa paradajky bude telu dodávať kyselinú listovú ktorú ocenia budúce mamičky v tehotenstve. Obsahujú aj tyramín táto látka, zlepšuje náladu !
Minerály chlór, vápnik, zinok, sodík, draslík, horčík, jód, železo, mangán. Práve pre tieto minéraly sú rajčiny vhodne do diety pretože telo dostane potrébné látky a pritom chudnete!
Tu si môžeš prečítať o draslíku je to minerál ktorý vyhľadávajú športovci , zlepšuje ich fyzický výkon.
Mohli by ste si to raz a navždy urovnať.
Píšete o paradajkách, alebo rajčinách?! Tu paradajka, tam rajčina… a potom polievka je rajská a nie paradajková!
Tak si už raz zapamätajte: na Slovensku paradajka! V Čechách rajče.
Igen?