Na svete je veľa druhov fazúľ, ktoré sa od seba líšia tvarom, veľkosťou a farbou. Niektoré sú strakaté, iné biele či červené. Fazuľa Adzuki inak prezývaná aj “ kráľovná fazule „, patrí medzi najlepšie a najzdravšie druhy fazúľ a strukovín.
Čo je to Adzuki
Adzuki patrí medzi jednoročné rastliny, ktoré sa pestujú vo Východnej Ázii a v Himalájach. Jej plody sú malé podlhovasté fazuľky o veľkosti cca 5 mm. Majú tmavočervené až hnedé zafarbenie a na jednej strane majú bielu čiarku.
Po uvarení dostanú jemnú orechovú chuť . Sú veľmi populárne v ázijskej a hlavne japonskej kuchyni . Majú jemnú šupku a nasladlú chuť.
Pestujú sa hlavne v Japonsku, kde ich radia medzi najdôležitejšie strukoviny. Taktiež sa adzuki pestuje aj v Číne, Južnej Amerike, USA, Taliansku a Kongu .
Adzuki – mocha
Je to jedlo Japoncov pozostávajúceho zo sladkej ryže a z azuki, ktoré má takú istú dobu varenia ako ryža, preto sa to pripravuje všetko spolu.
Ak fazuľu konzumujeme často a máme problémy s plynatosťou, netreba sa báť. Telo si časom dokáže zvyknúť na trávenie, čiže plynatosť postupne mizne.
Využitie v kuchyni:
Adzuki sa výborne hodí do polievok, nátierok, kaší, nákypov ale i šalátov. Ďalej sa z nich robia koláče, ryžové pokrmy, kde sa adzuki pridáva do cesta, z ktorej sa robia aj cukríky a marmelády.
Fazuľa Adzuki pre zdravie
sú ľahko stráviteľné narozdiel od iných strukovín
pomáhajú obličkám lepšie pracovať
odporúčajú sa aj pri abscesoch a určitých tumoroch
znižuje hladinu LDL cholesterolu, teda zlého cholesterolu
znižujú krvný tlak
zabezpečuje pravidelný odchod stolice
Adzuki obsahuje
vlákninu , ktorú telo pre zdravé fungovanie potrebuje, zlepšuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje peristaltiku čriev a má pozitívny vplyv na trávenie, čiže pomáha nám aj pri chudnutí.
železo – ak ho v tele máme nedostatok, tvorí sa menej červeného krvného farbiva, čo vedie k tzv anémii – chudokrvnosti pre nedostatočné okysličenie tkanív.
draslík, ktorý je najdôležitejší zo všetkých alkalických prvkov tela. Naše telo ho potrebuje pre presnú funkciu kardiovaskulárneho systému, pre svalový tonus, k udržaniu rovnováhy tekutín v organizme, pre premenu glukózy na energiu, posilňuje nervy, svalové bunky a iné
zinok dôležitý pre krásu a zdravie našich nechtov, vlasov, pokožky, ale pomáha chrániť aj bunky pred pôsobením voľných radikálov, udržiavať zdravú mužskú plodnosť, udržuje normálnu hladinu testosterónu. Je dobrý aj pre našu imunitu.
fosfor je dôležitý pre naše zuby, kosti, je prevenciou zubného kazu, podporuje rast tkanív, správnu funkciu obličiek, dôležitý pre mozog a nervové tkanivo, pomáha proti bolestiam žíl a iné.
ďalšie minerálne látky potrebné pre naše telo
vitamíny skupiny B
aminokyseliny sú dôležité k tvorbe ľudských bielkovín
Kde kúpiť túto zdravú bio potravinu – adzuki
Kúpiť sa dá predovšetkým v bio obchodoch, alebo e- shopoch zameraných na zdravú výživu.
Skladovanie adzuki
Adzuki fazuľu je najlepšie skladovať pri teplote do 25 stupňov Celzia s vlhkosťou vzduchu do 70%.