Ako usušiť paradajky

rp_rajčiny-pre-srdce-1024x768.jpgMoja kamarátka mi ukázala tento skvelý spôsob, ako si uchovať paradajky na dlhšiu dobu. V záhradke sa nám urodí nadbytok rajčiniek , tak niektoré čaká neblahý osud. Je to škoda, pretože v zime by som si rada pochutila na pravých paradajkách so všetkými minerálmi a vitamínmi tak, ako sa patrí.

Výhody sušených pokrmov ani nemusím spomínať. Len pripomeniem, že sa zachovajú všetky vitamíny a minerály. Oproti zaváraninám je to obrovské  plus, hlavne v zime.

A tiež si prečítaj aké majú paradajky blahodárne účinky

Ako usušiť rajčiny ?

Prvý krok je vybrať tie správne paradajky, mám rada väčšie kúsky pretože pri nich sa narobím menej. Menšie zasa mi pripadnú, že si zachovajú výraznejšiu chuť. Rajčinky vyberám zrelé aj keď sú trošku mäkké, to nevadí. Nesmú byť hnilé ani plesnivé. Na takých si pochutia naše sliepočky.

rp_rajčiny-pre-srdce-1024x768.jpg

Druhý krok  ich umyť a nakrájať  na mesiačiky.Treba krájať tak, aby neboli príliš hrubé, lebo potom dlhšie schnú. Môžem krajať na kolečká. Dužinu so semiačkami môžem vybrať, lebo potom schnú veľmi dlho. Niekto rajčiny pred usušením šúpe a solí ale  nie je to nutné.
Tretí krok  pripravím si pekáč poriadne široký a dám na neho kuchynský papier ten vysteliem.A rajčinky naňho poukladám tak, aby sa moc neprekrývali (skôr vôbec neprekrývali).
Štvrtý krok trúbu nastavím na 55-60 stupňov tam dám paradajky uložené na plechu . Suším ich po dobu 9-11 hodín. Dvierka z trúby nechám pootvorené, aby mohla vlhkosť unikať preč a paradajky sa usušili.
Piaty krok  paradajky vyberiem z trúby von a počkám pokým nevychladnú. Potom ich dám do veľkého pohára a zavriem viečko.

  • Pár tipov k sušeným paradajkám:

Ak máte radi slabšiu chuť rajčín , tak môžete si ich posypať cukrom (stačí len štipka). Najlepšie nejakým zdravým cukrom

Alebo sa dajú ochutiť bylinkami , tu môžete zaexperimentovať  a  vylepšiť chuť sušených rajčín. Dobré bylinky sú bazalka, oregano, rozmarín, ale tiež aj také pálivé chili mi v poslednej dobe chutí.

Sušené paradajky tiež môžeš dať do olivového oleja , o tom niekedy nabudúce

Mám ich rada pri dobrom filme, hodia sa do šalátu, mäsu, strukovinám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


− dve = 1