Zdravá adzuki fazuľa

bio adzuki fazuľa biostravaNa svete je veľa druhov fazúľ, ktoré sa od seba líšia tvarom, veľkosťou a farbou. Niektoré sú strakaté, iné biele či červené. Fazuľa Adzuki inak prezývaná aj “ kráľovná fazule „, patrí medzi najlepšie a najzdravšie druhy fazúľ a strukovín.

 

Čo je to Adzuki

Adzuki patrí medzi jednoročné rastliny, ktoré sa pestujú  vo Východnej Ázii a v Himalájach. Jej plody sú malé podlhovasté fazuľky o veľkosti cca 5 mm. Majú tmavočervené až hnedé zafarbenie a na jednej strane majú bielu čiarku.

Po uvarení dostanú jemnú orechovú chuť . Sú veľmi populárne v ázijskej a hlavne japonskej kuchyni . Majú jemnú šupku a nasladlú chuť.

Pestujú sa hlavne v Japonsku, kde ich radia medzi najdôležitejšie strukoviny. Taktiež sa adzuki pestuje aj v Číne, Južnej Amerike, USA, Taliansku a Kongu .

Adzuki – mocha 

Je to jedlo Japoncov pozostávajúceho zo sladkej ryže a z azuki, ktoré má takú istú dobu varenia ako ryža, preto sa to pripravuje všetko spolu.

Ak fazuľu konzumujeme často a máme problémy s plynatosťou, netreba sa báť. Telo si časom dokáže zvyknúť na trávenie, čiže plynatosť postupne mizne. 

Využitie v kuchyni:

Adzuki sa výborne hodí do polievok, nátierok, kaší, nákypov ale i šalátov. Ďalej sa z nich robia koláče, ryžové pokrmy, kde sa adzuki pridáva do cesta, z ktorej sa robia aj cukríky a marmelády.

Ako pripraviť Adzuki
Adzuki sa pripravuje podobne ako iné strukoviny, ktoré sa dajú na niekoľko hodín ( cca 10 – 12 hodín ) namočiť do vody. Najlepšie cez noc, aby sme ráno mohli začať s  prípravou jedla z adzuki. Ráno sa voda vyleje a azuki ešte prepláchneme a dáme variť približne na 30 60 minút, prípadnú penu pri varení zbierame z vrchu vody ( môžu to byť nečistoty fazule spôsobenej pri jej spracovaní ). Fazuľu je dobre dochutiť až keď je uvarená.  Fazuľa môže chutiť ako rozvarená ale má mať konzistenciu ľahkej kaše pre lepšiu stráviteľnosť.

Fazuľa Adzuki pre zdravie

sú ľahko stráviteľné narozdiel od iných strukovín

pomáhajú obličkám lepšie pracovať

odporúčajú sa aj pri abscesoch a určitých tumoroch

znižuje hladinu LDL  cholesterolu, teda zlého cholesterolu

znižujú krvný tlak

zabezpečuje pravidelný odchod stolice

bio adzuki fazuľa biostrava

Adzuki obsahuje

vlákninu , ktorú telo pre zdravé fungovanie potrebuje,  zlepšuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu, podporuje peristaltiku čriev a má pozitívny vplyv na trávenie, čiže pomáha nám aj pri chudnutí.

železo – ak ho v tele máme nedostatok, tvorí sa menej červeného krvného farbiva, čo vedie k tzv anémii – chudokrvnosti pre nedostatočné okysličenie tkanív.

draslík, ktorý je najdôležitejší zo všetkých alkalických prvkov tela. Naše telo ho potrebuje pre presnú funkciu kardiovaskulárneho systému, pre svalový tonus, k udržaniu rovnováhy tekutín v organizme,  pre premenu glukózy na energiu, posilňuje nervy, svalové bunky a iné

zinok dôležitý pre krásu a zdravie našich nechtov, vlasov, pokožky, ale pomáha chrániť aj bunky pred pôsobením voľných radikálov, udržiavať zdravú mužskú plodnosť, udržuje normálnu hladinu testosterónu. Je dobrý aj pre našu imunitu.

fosfor  je dôležitý pre naše zuby, kosti, je prevenciou zubného kazu, podporuje rast tkanív, správnu funkciu obličiek, dôležitý pre mozog a nervové tkanivo, pomáha proti bolestiam žíl a iné.

ďalšie minerálne látky potrebné pre naše telo

vitamíny skupiny B 

aminokyseliny sú dôležité k tvorbe ľudských bielkovín

 

 Kde kúpiť túto zdravú bio potravinu – adzuki

Kúpiť sa dá predovšetkým v bio obchodoch, alebo e- shopoch zameraných na zdravú výživu.

Skladovanie adzuki

Adzuki fazuľu je najlepšie skladovať  pri teplote do 25 stupňov Celzia s vlhkosťou vzduchu do 70%.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *


deväť − = 2