Chitosan a bulgur patria do zdravého jedálnička. Oba majú niečo spoločné a to je, že obsahujú veľké množstvo vlákniny a sú skvelým “ doplnkom “ pre ľudí, ktorí chcú schudnúť.
Chitosan
Chitosan je nevstrebateľný polysacharid, ktorý má schopnosť z prijatej potravy odstraňovať tuky zo zažívacieho traktu skôr, než sú spracované a uložené. Tuky zo stravy sa neukladajú, sú odvádzané stolicou z tela von.
Chitosan pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Ide o prírodnú vlákninu, pomáha znižovať pocit hladu, zlepšuje funkciu hrubého čreva a tým predchádza vzniku ochorení gastrointestinálneho traktu ( napr. rakovina hrubého čreva ).
Kde sa chitosan najviac vyskytuje?
je to predovšetkým ovocie
zelenina
celozrnné výrobky
Získava sa zo schránok kôrovcov ako sú krevety, morské raky a kraby.
Chitosan má mnohoraké použitie. Vďaka tomu, že viaže na seba ťažké kovy, používa sa v čističkách vody.
Taktiež sa používa ako doplnok výživy pri chudnutí.
Ľudom, ktorí často trpia vysokým cholesterolom, anémiou, stratou sily, chuti do jedla a nespavosťou sa v medicíne doporučuje chitosan.
Proti zubnému kazu sa vyrábajú žuvačky z chitosanu alebo sa používa v leukoplastoch na zastavanie krvácania.
Vo farmaceutickom priemysle sa používa ako nosná látka v niektorých liečivách na zlepšenie ich rozpustnosti a na zlepšenie ich chute.
Bulgur
Bulgur obsahuje veľké množstvo vlákniny a vitamínov. Vďaka vláknine sa skvelé hodí ako potravina pre ľudí, ktorý chcú schudnúť, preto by mali bulgur zaradiť do svojho jedálnička. Doporučuje sa miesto ryže ale i miesto kuskusu, pretože je zdravší a chutnejší. Konzumácia bulguru prospieva aj nášmu srdiečku tým, že znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení.
Bulgur pomáha ľuďom, ktorý trpia zápchou a zlepšuje trávenie. Skvelý pre našu pokožku, ktorú spevňuje, pomáha vytvárať kolagén, a taktiež podporuje imunitu.
Vďaka tomu, že bulgur nenadúva, je výborný aj pre tehotné ženy.
S bulgurom však začínajte opatrne. Pokiaľ ho ešte len začínate zaraďovať do jedálnička, začnite postupne, pretože kvôli už spomínanej vláknine bulgur môže spôsobiť nadúvanie či hnačku.
Bulgur – výroba:
Vyrába sa z tvrdých odrôd pšenice. Jeho výroba je troška zdĺhavá, najskôr sa zrna namočia, potom sa uvaria, usušia a nakoniec sa drvia na malé kúsky. Pretože výroba prebieha takýmto dlhším procesom, bulgur si doma pripravíte rýchlo a jednoducho.
Ak si pripravujete bulgur doma, pripravíte si ho nasledovne:
Bulgur si zalejete 2,5 – 3 násobkom vody a jemne osolíte.
Ak pripravujete bulgur napučaním, kedy ide o najzdravší spôsob prípravy, pretože všetky živiny obsiahnuté v bulgure zostanú zachované. Stačí ak si ho zalejete studenou vodou a približne hodinu ho nechať napučať.
Príprava bulguru varením je podobná ryži. Máte 2 možnosti. Môžete nechať variť bulgur približne 10-15 minút, alebo ho povarte približne 5 minút, sporák odstavte a nechajte ešte zakryté pod pokrievkou.
Nezabúdajte, že samotná príprava bulguru vzhľadom na čas varenia či napučania sa môže líšiť z hľadiska druhu bulguru. Napríklad celozrnný bulgur sa pripravuje dlhšie ako pšeničný jemný bulgur.
Druhy bulguru
pšeničný
pšeničný celozrnný
špaldový
pšeničný jemný
pšeničný hrubý
Bulgur sa výborne hodí k jedlám, ku ktorým sa podáva ryža, čiže bulgur skvele nahradí ryžu. Vhodný k mäsovým pokrmom, do šalátov, k polievke, zelenine, syru a podobne.
Recept: Bulgur s kuracimí prsiami
Na prípravu receptu budeme potrebovať:
1 stredne veľkú cibuľu, 340 g mrazenej zeleniny, 500 g kuracích pŕs, 1 hrnček bulguru, masť alebo olej, soľ, korenie.
Najskôr si dáme napučať 1 hrnček bulguru.
Cibuľu nakrájame nadrobno. Kuracie prsia nakrájame na plátky. Bulgur uvaríme podľa receptu na obale.
Cibuľu si očistíme a nakrájame na malé kúsky. Na panvicu si dáme rozohriať masť alebo olej a osmažíme cibuľku do zlata. Potom pridáme na plátky nakrájané kuracie prsia a smažíme.
Mrazenú zmes ( druh mrazenej zmesi závisí od Vašej chuti ) si uvaríme vo vode.
Po uvarení, napučaní a osmažení spojíme všetky ingrediencie a podávame. Chutný a zdravý recept v podobe bulguru vás určite príjemne zasýti. Skvelé ako obed aj ako zdravá večera.