Nektarinka je vlastne varietou broskyne, z ktorej sa vyšlachtila. Vraví sa, že nektarinka vznikla ako špeciálna forma mutácie broskyne, alebo že nektárinka vznikla náhodným skrížením slivky a broskyne.
Nektárinky pre zdravie:
Zrelé nektarínky obsahujú až 83% vody, ďalej obsahujú veľa draslíka, vápnika, sodíka, uhlíka. Jedna nektarinka pokryje takmer dennú potrebu vitamínu C a A u dospelého človeka a nektárinky pomáhajú telu vstrebávať dôležité železo a podporujú imunitu, pomáhajú detoxikovať, zlepšujú peristaltiku čriev, a tým predchádza riziku vzniku rakoviny hrubého čreva.
V 60.rokoch minulého storočia sa spustila výsadba nektáriniek vo veľkom množstve.
Druhy nektariniek:
snowqueen: patrí medzi skoré odrody pochádzajúce z USA. Dužina tohto druhu má bledú farbu a jemne kyselkavú chuť. Navyše je plná šťavy.
jade: taktiež tento druh zaraďujeme medzi skóre odrody. Je jasno červenej farby s bledo zelenkavou dužinou.
superqueen: skorá odroda, ťažšie sa oddeľuje od kôstky na rozdiel od odrody JADE. Má bielu až jemne zelenkavú dužinu kyselkavej chuti.
maystar: skorá odroda, ktorej dužina je veľmi lahodná so svetložltou farbou.
big top: poloskorá odroda, kôstka ide od plodu celkom ľahko dole,dužina má jasno žltú farbu plnú šťavy.
springred: tak ako druh nektárinky BIG TOP tak aj tento druh nektárinky radíme medzi poloskóre odrody. Šupka nektárinky,ktorá je červenej farby má na sebe hrdzavo – oranžové bodky.
flavortop: patrí medzi neskóre odrody, dá sa dlhšie uskladňovať a okolo kôstky z nektarinky má trošku horkú dužinu.
Odrôd z nektariniek je na svete viac. Niektorý druh nektarinky si obľúbili Taliani, či Francúzi, iný druh sa teší obľube Ameriky.
Rozdiel medzi nektarinkami a broskynami
Rozdiel je vlastne v šupke. Kým broskyne majú šupku jemne pichľavú, nektárinky ju majú hladkú a dužina sa ľahko oddeľuje od kôstky. Nektárinky narozdiel od broskýň obsahujú viac draslíka a sacharidov.
Stromy nektáriniek si vyžadujú našu pozornosť v oblasti pôdy i podnebia. Hlavne malé stromy nektáriniek sú citlivé na prvé mrazy, preto v mesiaci marec si vyžadujú väčšiu pozornosť. Rôzne druhy odrôd sa zberajú približne 10 týždňov, pričom sa zberači snažia predĺžiť ich sezónu.
Podobne ako broskyne, tak i nektarinky sa hodia na zaváranie, na prípravu letných šalátov, sorbetov a zmrzlín.
Nutričná hodnota nektarínky na 100 g:
Energia:152 kJ
Kalórie:36,33 kcal
Bielkoviny:1,2 g
Sacharidy:8 g
Cukry:7,89 g
Tuky:0,100 g
Cholesterol:0 mg
Vláknina:1,7 g
Sodík:0 g
Vápnik:6 mg
Názor na “Nektárinky zlepšujú peristaltiku čriev”