V článku by som sa chcela venovať účinkom a rozdielom medzi rôznymi druhmi sladidiel ktoré sú prospešné ľudský organizmus.
Biely cukor ako už každý tuší, nie je najzdravší. Je síce krásny biely, no toto čistenie sa nazýva rafinácia. Tá síce odstráni všetky vitamíny a minérály a ostane len biely cukor hmota bez vitamínov a minerálov, ktorá obsahuje veľa rýchlej energie a s ktorou sa telo nevie vysporiadať a uloží do tukov. Potom vznikajú aj choroby, ktorým sa chceme vyvarovať , prečítaj si o zlých účinkoch bieleho cukru .
Preto kto uvažuje nahradiť biely cukor má nasledovné možnosti:
Hnedý cukor oproti tomu obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály, ktoré sa počas rafinácie bieleho cukru ničia, aj tak množstvo prospešných látok je v hnedom cukre nízke. Obsahuje rovnaké množstvo kalorií ako biely cukor a nemožno ho považovať za zdravú stravu.
Pri kúpe hnedého cukru treba pozorne čítat etikety. „Hnedý “ je iba pojem pre látku ktorá sa môže vyrábať z trstiny ako aj z repy. Ide buď o nerafinovaný alebo čiastočne rafinovaný cukor, s rôznym podielom melasy .Ďalšou metóda je, že sa zafarbí karamelom, čo mu dodá žiadanú tmavú farbu, takže sa nejedná o zdravé sladidlo
Trstinový cukor neprechádza procesom chemickej rafinácie a nestráca tak svoje zdraviu prospešné látky, medzi ktoré patrí okrem minerálov a vitamíny, enzýmy či vláknina.
Hroznový cukor nazýva sa glukóza a je to najjednoduchší cukor vôbec. Glukóza sa rýchlo trávi a dodáva okamžitú energiu, čo využívajú hlavne športovci pred silovými výkonmi alebo po nich na doplnenie energie. Ak sa energia nespáli, tak sa uloží do tuku, avšak je zdravší ako klasická biela varianta.
Cukor zo stévie je číslo jedna medzi sladidlami v krajinach ako sú Brazília, Izraeli, Kórea, a Japonsko. Stévia je prírodného pôvodu a nemá žiadne kalórie. Obsahuje tiež látky ako enzýmy, minerály, chlorofyl, vitamíny a má veľa pozitívnych účinkov pre ľudský organizmus. Prečítaj si dobrý článok o stévii sladkej .
Melasa je len „odpad“ vznikajúci pri výrobe cukru z cukrovej trstiny no ponúka veľké množstvo zdravých prospešných látok. Síce sladí menej no má skvelé účinky napríklad posilňuje imunitný systém,športovcom dodáva energiu a chráni kĺby. Obsahuje minerály meď, draslík, fosfor,chrom horčík.
Agave je sladidlo získavané z kaktusu agáve. Nemá skoro žiadnu pachuť a je tak vhodné do všetkých jedál vynikajícou náhradou za cukor. Narozdiel od neho má nízky glykemický index iba 22 (ryža má 50-60) takže ak sa bude konzumovať v rozumnom množstve, telo nebude priberať tuk.
Javorový sirup je prírodné sladidlo získavané najčastejšie z miazgy javora cukrového.Môžete ho použiť všade tam, kam dávate biely cukor je dokonca ešte o štvrtinu silnejší. Značenie javorového sirupu
Grade A je veľmi svetlý jemný a luxusný sirup, vhodný ako darček.Je najvyšej kvality ale je aj najdrahší
Grade B je svetlý javorový sirup, menej intenzívnej javorovej chuti. V Európe sa prakticky nepredáva , škoda.
Grade C je najobľúbenejší medzi Európanmi a má príjemnú javorovou chuť a vôňu.Je narozšírenejší.
Grade D (Canada No. 3 Dark) je tmavý sirup vhodný pre priemyselné využitie. Považuje sa za sirup nízkej kvality nevhodný pre priamu konzumáciu.
Javorový sirup je v skupine tzv „superfoods“ teda superjedlo
Výskum vedcov z University of Rhode Island (URI) v apríli 2011 zistil, že javorový sirup obsahuje až 54 substancií a antioxidantov, ktoré majú protizápalové, protirakovinotvorné účinky.Je vhodný do očistných kúr a detoxikáciou organizmu podobne ako zelený jačmeň.
Xylitol tiež sa však nazýva drevný cukor alebo brezový cukor. Xylitol je prirodzený sacharid, ktorý sa vyskytuje v rastlinách, ovocí a zelenine. Pre potravinové účely sa často vyrába z brezovej kôry. Jeho veľkou výhodu je, že má málo kalórií a nepriberá sa z neho. Veľmi nízky glykemický index, GI 7.Prírodné sladidlo je súčasťou viacerích bonbónov a žuvačiek, takže ak vyberáte sladkosti, vyberajte tie z obsahom xylitolu je účinný v boji proti zubnému kazu udržuje zdravé zuby .
Mohlo by Vás zaujímať:
Hnedý cukor – kvalita, výroba, sladenie a falošný cukor
“Výroba” javorového sirupu